Atatürk Havaalanı'na saldıranlar yakalanıp bırakılmış

Atatürk Havaalanı'na saldıranlar yakalanıp bırakılmış
Atatürk Havalimanı saldırısının şüphelisi Khadzhı Chakaev'in Sultanahmet'teki canlı bomba eyleminden sonra da tutuklandığı, yaklaşık 6 ay önce resen tahliye edildiği ortaya çıktı.

Atatürk Havalimanı saldırısının şüphelisi Khadzhı Chakaev'in Sultanahmet'teki canlı bomba eyleminden sonra da tutuklandığı, yaklaşık 6 ay önce resen tahliye edildiği ortaya çıktı.

Odatv.com'un haberine göre saldırı şüphelisi Chakaev, 6 Ocak 2015'te Sultanahmet'teki Turizm Şube Müdürlüğü önündeki canlı bomba eylemi soruşturması nedeniyle 27 Temmuz 2015'te tutuklandı. Ancak mahkeme, Chakaev'in herhangi bir talebi olmamasına rağmen tahliye kararı verdi. Tahliye kararından 1 sene sonra Chakaev Atatürk Havalimanı saldırısının şüphelisi olarak yeniden tutuklandı.

Twitter hesabından açıklama yapan Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, FBI'dan Çatayev'in iadesini istediklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını da belirtti. Puşkov, "Ancak onu bize teslim etmediler ve işte o da İstanbul'u patlattı. Bunun sorumlusu kim?" ifadelerini kullandı. Rusya Terörle Mücadele Komitesi, Ocak'ta Çatayev'in IŞİD'e katıldığını ve Kafkas kökenli teröristleri Rusya ve Avrupa ülkelerinde eylem yapması için hazırladığını duyurmuştu.

ÇAKAYEV İLE ÇATAYEV'İN BULUŞTUĞU İKİ EYLEM

Sultanahmet saldırısıyla Atatürk Havalimanı eylemi arasında bir başka bağlantı, eylemleri planladığı ileri sürülen “Tek Kol” lakaplı Ahmet Çatayev. Çatayev'in ekibinde yer alan Çeçenistan kökenli Yakup Ibragimov ve Dağıstan kökenli Abdula Abdulaev de Sultanahmet saldırısı nedeniyle Çakayev ile aynı gün tutuklandı. Ancak bu iki kişi ceza almalarını gerektirecek belgeler olmasına rağmen Hacı Çakayev'den üç ay sonra 4 Nisan 2016 tarihinde ani bir şekilde tahliye dildi. Çatayev'in ekibi içinde yer alan bu iki kişinin nerede olduğu bilinmiyor. Rus basını lbragimov ve Abdullaev'in Türkiye'de karşıladıkları gençleri Suriye'ye götürdüğünü, bu süreci ise hâlâ yakalanamamış olan Ahmet Çatayev'in yönettiğini yazmıştı.

ÇATAYEV'İN BAĞLANTILARI

Eylemleri planladığı belirtilen Çatayev'in de dikkat çekici bağlantıları var. ABD Kongre üyesi Michael McCaul, Çeçen Ahmet Çatayev'in İstanbul saldırılarını planladığından şüphelenildiğini duyurdu. Pek çok kez tutuklansa da Avusturya'da iltica statüsü nedeniyle sınır dışı edilemedi. ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul, Türk istihbarat servislerine atıfta bulunarak, Çeçen Ahmet Çatayev'in İstanbul'da 45 insanın ölümüne yol açan saldırının arkasında olduğunu kaydetti.

RESEN TAHLİYE

Hacı Çakayev'in resen tahliye edilmesi dikkat çekici. Resen tahliye, sanığın talepte bulunmamasına rağmen mahkemenin sanığı tahliye etmesine deniyor. Emniyet veya istihbarat birimleri mahkemeye sanığın kendilerinin elemanı olduğuna yönelik yazı göndermesiyle tahliye ediliyor. Ya da tahliye edilen sanık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sanığının bağlantılarını ortaya çıkarma gerekçesiyle emniyet ve istihbarat birimleri mahkemeye talepte bulunuyor.