ATATÜRK VE MECLİS -13-

ATATÜRK VE MECLİS -13-

Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır

23 Mayıs 1919: Sultanahmet’te iki yüz bin kişinin katıldığı bir miting yapılıyor.
21 Haziran 1919: Amasya Genelgesi hazırlanıyor. Bu vesikada Mustafa Kemal’in yanında Ali Fuat Paşa, Rauf Bey ve Refet Bey’in imzaları bulunuyor.
22 Haziran 1919: Mustafa Kemal Amasya’dan mülkî ve askerî makamlara şu genelgeyi yolluyor: "Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır. Sivas’ta bir millî kongrenin acele toplanması kararlaştırılmıştır. Bunun için bütün vilâyetlerin her livasından, milletin güvenine mazhar üçer delegenin mümkün olan süratle yola çıkarılması icap ediyor. Her ihtimale karşı durumun bir millî sır halinde tutulması lâzımdır."
Aynı gün Karabekir Paşa Harbiye Nezareti’ne bu telgrafı çekiyor: "Mustafa Kemal Paşa’nın müfettişlikten alınması tehlike olacaktır."
23 Haziran 1919: Mustafa Kemal, Karabekir Paşa’ya şunu bildiriyor: "İstanbul’da millî bağımsızlığın zevkinden yoksun bazılarının İngiliz esaretine girmekte sakınca görmedikleri anlaşılıyor. Onun için Anadolu’dan çıkacak sadanın etrafında olan bizler için bu millî vazifenin kutsal olduğu kanaati bir kere daha doğrulanıyor."
Aynı gün İstanbul’da Bakanlar Kurulu şu kararı alıyor: "Mustafa Kemal Paşa’nın azledilerek hiçbir resmî sıfatı kalmamış olduğundan, tebliğlerinin resmî bir mahiyeti haiz olmadığının gerekenlere bildirilmesi kararlaştırılmıştır."
26 Haziran 1919: Mustafa Kemal Tokat’ta konuşmalarıyla Millî Mücadelenin gereğini anlatıyor. Oysa aynı gün Dahiliye Nazırı Ali Kemal şu bildiriyi yayınlıyor: "Millî ordu hazırlamak ve millî müdafaa girişimlerinde bulunmak felâkettir."
27 Haziran 1919: Konya’da bulunan Ordu Müfettişi Cemal Paşa, Mustafa Kemal’e katılıyor ve şöyle diyor: "Bütün düşüncelerinize ve girişimlerinize katılıyorum."
Aynı gün Ali Fuat Cebesoy şu bildiriyi yayınlıyor: "İcabında mevki ve memuriyetinden ayrılarak bir millet ferdi olarak mübarek vatan ve mukaddes milletim uğrunda çalışmaya devam edeceğimi alenen taahhüt ediyorum."
30 Haziran 1919: Millî Milis Kuvvetlerimiz Aydın’ı geri alıyor.
3 Temmuz 1919: Mustafa Kemal, yanında Rauf Bey olduğu halde Erzurum’a varıyor ve halk tarafından sevgiyle karşılanıyor.
3 Temmuz 1919: O günlerde İstanbul Hükümeti Millî Mücadele kahramanlarını "İttihatçı artığı" olarak gösteriyor ve bunların seferberlik yetkisi olmadığını bildiriyor. Buna karşı Karabekir Paşa şu genelgeyi yayınlar: "Doğu’nun savunmasından ben sorumluyum, kanun bana, tehlike anında seferberlik ilân etmek yetkisini vermiştir. Kim olursa olsun, seferberlik emirlerine uymazsa harp divanına veririm."