ATATÜRK VE MECLİS -14-

ATATÜRK VE MECLİS -14-
Milletin göğsünde bir mücahit fert olarak bulunmakta olduğumu arz ve ilân ederim

 

6 Temmuz 1919: İstanbul Hükûmeti’nin geri gelmesi hakkındaki emrine Mustafa Kemal’in cevabı "Doğu illeri halkı arasından çıkıp gelmek hususundaki teklifinizi yerine getirmeden şahsî irademi kullanmayı manen ve maddeden memnu bulunuyorum."
9 Temmuz 1919: Mustafa Kemal, padişaha askerlikten istifa ettiğini bildiriyor ve millete yayınlıyor! "Bundan sonra kutsal millî gayemiz için her türlü fedakârlıkla çalışmak üzere, milletin göğsünde bir mücahit fert olarak bulunmakta olduğumu arz ve ilân ederim".
Aynı gün Rauf Bey şu genelgeyi yayımladı: "Hakkım, toprağını istiklâlini, korumaya azmeyleyen millî irade uğrunda, âciz bir fert sıfatıyla İstanbul’dan çıktım. Mustafa Kemal Paşa hazretleriyle fikir arkadaşlarının millî cihadına katılıyorum. Mustafa Kemal Paşayla beraber sonuna kadar çalışmaya mukaddesatım üzerine yemin ettiğimi ilân ederim."
9 Temmuz günü şu tarihî sahne cereyan ediyor:
Karabekir Paşa, Mustafa Kemal’i ziyareti sırasında hazırol vaziyette durarak şunu söylüyor! "Ben ve kolordum emrinizdeyiz. Bundan sonra da ne emirleriniz olursa ifayı şeref bilirim."
13 Temmuz 1919: Karabekir, Mustafa Kemal’e şu telgrafı çekiyor: "Hizmetleri ve fedakârlığı bütün cihanca kabul edilmiş olan ve ordu ve milletin övünme sebebi bulunan zâtı samilerinin istifaya mecburiyetlerinden dolayı şahsım ve kolordum son derece müteessirdir. Yalnız kutsal millî gayemiz için savaşmaktan hiçbir an geri durulmayacağı hakkındaki vaadinizle müteselli olduğumuzu arz ile vatan ve milletimiz için her türlü mesaide Cenab-ı Hakkın başarılar ihsan buyurmasını diler ve kolordumun saygılarını sunarım."
14 Temmuz 1919: Erzurum’da yayınlanan "Albayrak" gazetesi şunu yazıyor: "Mustafa Kemal Paşa’nın Kumandanlık’tan istifası, bir azim ve iman vesikasıdır. Millette, henüz eski kanın sönmemiş olduğunu gösterir muazzam bir delildir."
20 Temmuz 1919: Mazhar Müfit, Mustafa Kemal’e soruyor:
- Muvaffakiyet takdirinde, hükümet şekli ne olacak?
- Mustafa Kemal’in cevabı "Açıkça söyleyeyim zamanı gelince hükümet şekli, cumhuriyet olacaktır."
22 Temmuz 1919: Mustafa Kemal’in, İstanbul’da, Harbiye Nazırı Nazım Paşa’ya telgrafı: "Siz ve arkadaşlarınız yerlerinizi namus erbabına ne kadar çabuk bırakırsanız belki, o ölçüde milletin bağışına mazhar olursunuz."
22 Temmuz 1919: İstanbul’da, İngiliz ve Fransız yüksek komiserlerinin kararı: "Mütareke tam uygulanacak, meşru olan Padişah desteklenecek ve her çeşit bağımsızlığa karşı konulacaktır."
1 Ağustos 1919: Karabekir Paşa’nın Harbiye Nazırı’na cevabı: "Mustafa Kemal gibi memlekette namusu ve güzide hizmetleriyle tanınmış ve daha 20 gün önce memleketin yarısına kumanda etmiş bir zatın tevkifine kanunî bir sebep olmayacağını ve böyle bir tevkifin halk ve ordu gözünde iyi sayılmayacağı cihetle Mustafa Kemal Paşa’nın tevkifine hâl ve vaziyetin müsait olmadığını arz eylerim."