ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -17 -

ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -17 -
“Halkının Kendisine Refahını Borçlu Olduğu Bir Baba!”

esat-atalay-001.jpg
Atatürk’ün ölümünün Romanya’da bu kadar büyük bir ilgiyle karşılanmasının bir diğer sebebi de, Romanya Türk toplumunun Atatürk’ü kendi lideri olarak kabul ediyor olmasından kaynaklanıyordu. Şöyle ki 1939’da Romanya gazetelerinde Anıtkabir hakkında yapılan araştırmalardan bahsedilirken; “Ebedi Şefimiz Atatürk İçin Yaptırılacak Olan Anıtkabir’in Yeri Tespit Edilmiştir” şeklinde bir habere rastlanmıştır. Bu da gösteriyor ki Atatürk, bütün dünya Türkleri tarafından bir lider olarak algılanmakta ve sahiplenilmektedir. Yine 1939’daki Çardak Gazetesinin bir sayısı Atatürk’e ayrılmış ve onun hakkında çeşitli makaleler, şiirler yayınlanmıştır.(Bu makalenin birinde; “ATAM; Sen yurdunun istiklali için dünya ile çarpışan eşsiz millî bir kumandan, sulhu politika hayatına temel ittihaz edip, dünyaya medeni ve insani örnek teşkil eden dahi bir siyaset adamı, idareci, sosyolog, inkılâpçı, eşsiz bir filozofsun! Hayır, sen her şeysin” ibaresine yer verilmiştir. Bkz. Mustafa Mehmet, “Romanya Türk Basında Atatürk Ve Türkiye Cumhuriyeti, s. 738-739)

Gazetelerden birinde Atatürk’ten; “Halkının Kendisine Refahını Borçlu Olduğu Bir Baba!” olarak bahsedilmiş ve bütün gazeteler Atatürk’ün memleketine ve dünya barışına yaptığı büyük ve insani hizmetleri dile getirip biyografisini birinci sayfalarında neşretmiş, Atatürk’ün şahsi imzasını taşıyan fotoğrafları da yayınlamışlardır. Gerek Türk kurtuluş savaşından gerekse sırası geldikçe, yapılan inkılâplardan bahsedilirken, özellikle Atatürk’ün şahsiyeti üzerinde önemle durulmuş ve onun liderlik vasfına özel yer verilmiştir. Aynı zamanda çağdaşlaşma yolunda, Cumhuriyet Türkiye’sinin geçirdiği gelişmeler çeşitli makalelere konu teşkil etmekle beraber bu hususta Türk Milletinin başarısı ve büyük fedakârlığı Romanya Türk toplumuna da en kısa yollardan duyurulmaya çalışılmıştır. Hemen hemen bütün gazetelerde özellikle Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili çok önemli konulara yer verilmiştir. Bir gazetede Mustafa Kemal Paşa’nın büyük boyutlu bir fotoğrafının altında; “Bütün Türk Dünyasının İftiharı ve Türkiye Reisi Cumhuru Gazi Mustafa Kemal” başlığından sonra “Ey Türk bu resmi daima başının ucunda bulundur ve bununla yakın tarihini unutma” denilmiştir.

Bükreş Universal Gazetesi, Atatürk’ü zamanın en büyük adamlarından biri olarak kabul etmiş ve yayınladığı başmakalesinde, Atatürk’ün hayatını uzun bir şekilde anlattıktan sonra şu sözlere yer vermiştir; “...Romanya’nın sadık dostu olan Atatürk, Romen efkârıumumiyesinin sadık dostluğunu da kazanmıştır. Romen milleti de bu acı günlerde Türk milletine dostane teselli hissiyatını sunmaktadır”.

Aynı gazete eski Osmanlı bakanlarından Basarya imzasıyla yayınladığı diğer bir makalede, Atatürk’ün büyük eserinden bahsederek, bu büyük adamın ilham ve idaresiyle meydana gelen ıslahatın bugünkü yeni Türkiye’yi yarattığını söyledikten sonra şu satırlara yer vermiştir; “Atatürk Romanya’nın en şerefli ve en sadık dostlarından birisiydi. Esasen Türklerin dostluklarına sadakati bir darbımesel olarak tanınmıştır. Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı, Ankara’da yaratılmış olan Balkan Antantı’nın en önemli müessislerinden birisidir” diyerek onun barışa olan katkısını özellikle vurgulamıştır.