ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -19-

ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -19-
Milletimi, dünyanın medeni milletleri mertebesine çıkarmayı arzu ettim

esat-atalay-001.jpg
Timpul Gazetesi, “Yeni Türkiye’nin Banisi Öldü” başlığı altında yazdığı makalede, O’ndan olağanüstü işleri başaran kişi olarak bahsetmiş, insaniyetin şahit olduğu en büyük ihtilali gerçekleştiren lider olarak tanımlamıştır. İki Romen gazetecinin kendisiyle yaptığı mülakatı neşreden gazete, şöyle yazmaktadır; “Atatürk şöyle diyordu: Yapılan işler, milletim için duyduğum hudutsuz sevgiden doğmuştur. Milletimi, dünyanın medeni milletleri mertebesine çıkarmayı arzu ettim. Onun arzularını gördüm, tanıdım ve meydana getirdim. Başarımızın sırrı şudur. Millet ile başkan arasında tam bir bağlılık. Hiç bir zaman mükâfat ve minnettarlık beklemedim. Belki çiçeklerden hiçbir şey beklemeyerek onları büyük bir aşk ve şevkle yetiştiren bir bahçıvan gibi ben de milletime kuvvetli ve mesut bir hayat vererek onun çiçeklendiğini görmek istedim. Karşımızda büyük harpte kuvvetli müttefiklere karşı harp eden mağlup ve perişan bir vaziyete düşen vatanını hiçbir taraftan yardım görmeksizin zaferlere ulaştıran bir asker duruyordu. Mazinin çürüyen ve zarar veren bütün ananelerini yıkan siyasî şahsiyet konuşuyordu. Avrupai esaslar üzerine bina edilmiş bir devlet kuruyordu. Türk ailesine inkılâplar yaparak Türk kadınını yeni hayata ve serbestîye kavuşturmuştu. Dâhili ve harici olmak üzere Türk milletiyle Avrupa milletleri arasındaki bütün engelleri yıkmıştı. Uykusundan uyandırdığı Türk milletini, asırlarca ihmal edilen mesafeyi birkaç sene içerisinde kat etmek üzere faaliyete davet etmişti.”

Timpul Gazetesi, ayrıca “Şarktaki Dostlar” başlığı altında yayınladığı bir makalede de ondan, şarkın en büyük ihtilalini yapan kişi, Türkiye’yi dirilten adam, hasta adama sağlık veren kişi olarak icraatlarından uzun bir şekilde bahsetmiş ve Türk milletinin büyük üzüntüsünü paylaşmıştır.

Bükreş’teki Vittorul (Vitteral) Gazetesi ise; “Eseriyle beşeriyetin üstüne çıkan bu inkılâpçı, seciyesi ve hayatı itibarıyla insanlara en yakın olanlardan birisiydi. Esasen şahsiyetinin cazibesi ve hayatının sonuna kadar muhafaza ettiği otoritesinin sırrı bundadır. Bugün insan ve ham madde itibariyle kuvvetli olan ve Akdeniz’de birinci derecede önemli bir mevkii bulunan Türkiye Cumhuriyeti, istikbali sükûnetle karşılayabilir” ifadeleriyle onun tarihteki müstesna yerini alması gerektiği üzerinde durmuştur

Semnatul Gazetesi, Atatürk’e tahsis ettiği başmakalesini şu satırlarla bitirmiştir; “Romanya büyük dostunun hatırası önünde derin teessür duymakta ve modern Türkiye’ye Atatürk’ün hayatını vakfettiği bütün ülkülerin başarıldığını görmek hususundaki temennilerini arz eder.” Kurentul gazetesi de, Atatürk’ün ölümünün Türkiye’yi mateme boğduğunu fakat yüksek faydalara mahzar olmuş inkılâpçı bir rejim içinde bırakmış olduğunu yazarak Türk milletinin ve bütün dünyanın onu bu şekilde hatırlayarak teselli bulabileceğini belirtmiştir.

İndependance Romaine Gazetesi ise; “Atatürk tarihte teşkilatçı bir dahi, bir milletin harikalar yaratan sevk ve idarecisi ve memleketinin kurtarıcısı olarak kalacaktır” diyerek onun gerçekleştirdiği icraatlarıyla daima hatırlanacak olan bir lider olduğunu vurgulamıştır.