ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -30-

ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -30-
Ölümü yalnız Türkiye’de değil aynı zamanda bütün dünyada büyük bir boşluk bırakmıştır

esat-atalay-001.jpg
Makalenin devamında Türk millî mücadelesiyle Filistin mücadelesi arasında uzun mukayeseler yapılmış, İngiliz ve Yahudilerin entrikalarından bahsedildikten sonra devamla; “Bütün Filistin bu mücadele misalini Türkiye’den almıştır. Bundan dolayı Atatürk çok sevilirdi. Baş müftü El-Hac Emin el-Hüseyni, henüz burada bulunduğu sıralarda ve bilhassa ilk İngiliz askeri komisyonunun burada tetkikler yaptığı zamanlarda etrafındakilere daima Türkiye’den ve Atatürk’ten bahsederdi. İcabında onun gibi silaha sarılmaktan başka çare kalmayacağı fikrini hararetle telkin etmişti. Hakikaten vaktiyle bizde olduğu gibi burada da ilk hareket müteferrik çetecilik şeklinde başlamış ve yavaş yavaş teşkilat tekâmül etmiştir” cümleleriyle Atatürk’ü nasıl örnek aldıkları vurgulanmıştır.

F- Hindistan Basını

Atatürk’ün ölümünden en fazla etkilenen bir diğer ülke ise Hindistan olmuştur. Basında “Bağımsız Türkiye’nin Yaratıcısı, Asya’nın Kahraman Milliyetçilik Havarisi” olarak nitelendirdikleri Atatürk, yaptıkları ile yalnız Türkiye’ye değil bütün Asya halklarına da örnek olmuştu. Büyük hizmetlerde bulunduğu ülkesinde yaptığı reformlarla Asyalılara da ilerleme ve bağımsızlık yolunu gösterdiğini ifade etmişlerdir. “Bütün Doğunun İftihar Kaynağı” ve “Çağın En Büyük Kahramanı” olarak vasıflandırdıkları yüce Atatürk için dükkanlar kapatılmış, Meclis görüşmelerine ara verilmiş ve ülkede yas ilan edilmiştir. Camilerde mevlitler okutulmuş, özel anma günleri düzenlenmiştir.

G- Çin Basını

Çin’de, bizzat Çin’in büyük bir devlet adamı gibi takdir edilen Atatürk’ün ölüm haberi, büyük bir üzüntüye sebep olmuş ve bunun için Çin basını bu acı hadise karşısında neşriyatta bulunmuştur. Çin, gazeteleri, milli Türk kahramanının hayatı ve muazzam eseri hakkında çok büyük bir sempati ve çok büyük bir hayranlıkla bahsetmişlerdir.

Ta Kung Pao gazetesi, Atatürk’ün ölümü karşısında Çinlilerin büyük bir üzüntü duyduklarını ve bu mateme iştirak ettiklerini yazmış ve devamla; “Büyük bir milletin bu çok sevilen atasının ölümü yalnız Türkiye’de değil aynı zamanda bizim kıtamızda ve bütün dünyada büyük bir boşluk bırakmıştır. Türkiye’den yabancı müstevlileri kovan ve müteakiben ufak bir kin hissi beslemeksizin onlarla en samimi dostluk bağları vücuda getiren odur. Bütün komşu memleketlerle hatta Türkiye’ye karşı kıyam etmiş olan ve ona karşı düşmanlık hisleriyle dolu bulunan milletlerle de dostluk ve ittifak misakları akdeden yine odur. Atatürk vatanını istilaya kalkan istilacıların korkunç bir düşmanı ve Türkiye aleyhindeki ihtiraslardan vazgeçtikleri takdirde bunların en emin bir dostudur. Bu mücadele ve aynı zamanda iyilik zihniyeti, ırkımızın dehayı mahsusudur. Yeni Türkiye’de her tarafta onun bırakmış olduğu ebedi eserlerin hayırkâr intibalarına tesadüf edilmektedir.”

Çin gazeteleri daha sonra Atatürk ile kendi liderleri Chiang Kai Chek’i kıyaslayarak idealleri arasında bir benzetmede bulunmuş, her ikisinin de vatanlarını istiladan kurtardıklarını ve asri bir devlet kurduklarını söylemiştir.