"Ateşböceği" teknolojisiyle giysiler gece de parlayacak

"Ateşböceği" teknolojisiyle giysiler gece de parlayacak
Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarım Fakültesi’nde çelik ve ışık yansıtıcı ipliklerle tasarlanan kumaşlarla giysiler yeni bir bakış açısı kazandı.

İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü’nde tasarlanan giysiler, yüksek teknolojiye ilginç bir bakış açısı getirdi. Çelik ve yansıtıcı ipliklerin kullanıldığı kumaşlar sayesinde giysiler ortam ışığına göre renk ve desen değiştirir hale geldi. Modada önemli bir farklılık yaratabileceğine inanılan giysilerin bir defileyle kamuoyuna tanıtılması planlanıyor. Gelişen teknoloji, giyim ürünlerine yeni fonksiyonlar kazandırmaya devam ediyor. Serinleten, zayıflatan, kir tutmayan, kendisini temizleyen giysiler gündelik hayata girmeye başladı. Dünyanın dört bir yanındaki moda tasarımcıları da laboratuvarlarda geliştirilen yenilikçi malzemelerle giysilere yeni anlam ve işlevler katabilmek için çalışıyor.Bir tekstil ülkesi olan ve bu yöndeki Ar-Ge faaliyetlerini son yıllarda artıran Türkiye’de de yenilikçi kumaşlarla moda yaratılması için çalışmalar yapılıyor. Bu konuda çok sayıda deneysel çalışmanın yürütüldüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü’nde bir süre önce tamamlanan proje, teknoloji ve giysi ilişkisine ilginç bir örnek veriyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Önlü ile Doç. Havva Halaçeli Metlioğlu ve Öğretim Görevlisi Neslihan Şirin Yaşar’ın tamamladığı “Yüksek Teknoloji Ürünü Lif ve İpliklerin Giysilik Kumaşlara Tasarım Açısından Getirdiği Yenilikler” projesi kapsamında ışığı yansıtan iplikler ve saç telinden daha ince çelik iplikler dokunarak kumaşlar üretildi. Bu kumaşlardan kadın dış giyim ürünleri tasarlayan ekip, farklı işlevlere sahip ürünleri ortaya çıkardı.

İPLİKLİ GİYSİ

 Prof. Dr. Önlü, hazır giyim markalarının giderek daha farklı ve dikkat çeken kumaş ve tasarımlara yöneldiğini, yenilikçi bakışlara öğrencilerini hazırlamak için başlattıkları projeler kapsamında normalde modayla adı anılmayan teknolojik ürünlere yöneldiklerini ifade etti. Çelik denince akla ağır sanayinin geldiğini ancak son yıllarda geliştirilen inanılmaz incelikteki çelik ipliklerle güvenlik amaçlı kıyafetlerin dikilmeye başlandığını ifade eden Önlü, ışığı kaynağına geri yansıtan kumaşların da yine güvenlik amaçlı kullanımının bulunduğunu, bu kumaşların özellikle polis üniformalarının gece parlayan bölümlerinde kullanıldığına dikkati çekti.(AA)