Atina’dan AB’ye inanılmaz şantaj

Atina’dan AB’ye inanılmaz şantaj
Savunma Bakanı Kammenos, “Türkiye bizi işgal edecek” çıkışı sonrası, AB’yi para vermediği takdirde IŞİD’cilere şengen vizesi vermekle tehdit etti

Yunanistan’da iktidar partisi SYRIZA’nın koalisyon ortağı milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, halk oylamasının görüşüldüğü meclis oturumunda yaptığı konuşmada, kreditörlerin amacının uzlaşma değil Yunanistan’ı ezmek olduğunu savunup, referandumda “hayır” oyu kullanacaklarını açıklayarak, Avrupa Birliği’ni IŞİD üyesi teröristlere şengen vizesi vermekle tehdit etti. Kammenos, “Avrupa Birliği eğer bize borç vermezse, IŞİD’çiler dahil herkese Şengen vizesi vereceğiz” dedi. Mecliste yapılan referandum oturumunda konuşan Bakan Kammenos, pakete “evet” denmesi durumunda Türkiye’nin Yunanistan’ı işgal edeceğini iddia etmişti. Kammenos, “Bu boyutta bir kesintiye gitmek Yunanistan’ı silahsız, uçaksız ve gemisiz olarak Türkiye’nin işgaline karşı savunmasız bırakmak demektir” diye konuşmuştu.

Çipras’ın sözü

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker IMF’ye olan borçlarında temerrüte düşmeden önce Atina’ya yeni bir son dakika teklifi yaptı. Başbakan Aleksis Çipras ise pazar günü yapılacak referandumda “evet” sonucu çıkarsa istifa edeceğini açıkladı. Çipras, “Ben her mevsimin başbakanı değilim. Yunanistan’ın iflas etmesinin bedeli çok ağır olacak” diye konuştu. Bu arada Juncker’in, Yunanistan’a son anda yeni bir teklifte bulunduğu ancak, bu teklifin Yunan hükümeti tarafından kabul edilmediği bildirildi. Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Juncker’in, Yunanistan ile son anda bir anlaşma sağlanması için, Yunanistan’ın programının bir ay daha uzatılarak müzakerelerin devam etmesi karşılığında, hükümetten Pazar günü yapılacak halk oylamasında vatandaşlara “evet” oyu kullanması çağrısı yapması ve acilen Avro Bölgesi Ülkeleri toplantısı talebinde bulunmasını istediği belirtildi. Juncker’in bu girişimi Atina tarafından “hareket olarak” değerlendirildiği bildirildi.