Atina’nın kritik oylama günü

Atina’nın kritik oylama günü
Yunanistan Başbakanı Çipras bugün yapılacak referandumda Yunan halkına Avrupa’nın kemer sıkma politikasına karşı onurlu yaşamak için “hayır” oyu kullanmaları çağrısında bulundu

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlerin şartlarının halk oylamasına sunulacağıbu gün sadece Avrupa’da kalmayı kararlaştırmayacaklarını, Avrupa halklarıyla eşit haklara sahip ve onurlu bir şekilde yaşamaya karar vereceklerini söyledi. Sintagma Meydanı’nda düzenlenen mitingde kendisini dinleyenlere bugün  “hayır” oyu kullanmaları çağrısında bulunan Çipras, bu oylarla Avrupa’da gelen tehditlere boyun eğmeyeceklerini söyledi. Referandumda “evet” oyu kullanacaklara da seslenen Çipras, “Yarın günü sonuç ne olursa olsun kazanan biz olacağız. Bu ikileme ’hayır’demekten bazı kesimler korkuyorlar. Bugün sonuçlardan ne çıkarsa çıksın, yarın   tüm Yunan halkı olarak yine beraber hareket edeceğiz” diye konuştu.  Avrupa’nın kurucu değerleriyle yine Avrupa’dan gelen tehditler arasında çok fark ve çok çelişki olduğunu dile getiren Çipras, şunları kaydetti:

Çıkmaza sürükleniyor

 “Bütün Avrupa şu anda gözlerini sizlerin üzerine dikti. Hiç kimsenin Yunanistan’ı doğal coğrafi alanından ayırmaya hakkı yoktur. Aynı zamanda Avrupa’yı dağıtmaya da hakkı yoktur. Hiç kimse hayat, umut ve iyimserlik kaygılarını gözardı edemez. Biz Avrupa’nın yeniden, kurulduğu dönemdeki değerlerine dönmesini istiyoruz. Kemer sıkma politikalarıyla halkları çıkmaza sürükleyen uygulamaları bir kenara bırakmasını istiyoruz. Yunanistan Avrupa kültürünün beşiği olmaya devam edecek. Hiç kimsenin Avrupa’nın demokratik kültürünü ortadan kaldırmasına izin vermeyeceğiz.”

Tarih yazılacak

Başbakan Çipras son olarak büyük ve onurlu bir “hayır” çağrısında bulunarak, sözlerini “Sizleri terörize eden herkese sırtınızı dönün çünkü Yunanistan’ın elinde en güçlü silah var, bu silah da Yunanistan’ın haklarıdır. Özgürlük, erdemli ve cesur olmayı gerektiriyor. Bizler ve sizler, hepimiz cesuruz, hepimiz özgürüz. Ne olursa olsun kazanan Yunanistan olacak. ‘Hayır’ ile bir tarih yazılacak” diye tamamladı. Bu arada Çipras’ın konuşması öncesi gruptan ayrılan ve kendilerini “anarşist” olarak adlandıran kişilerle polis arasında çatışma çıktı. Çok sayıda kişi gazdan etkilenirken polis göstericilerden bir kişiyi gözaltına aldı.

 

‘Kriz altınları’ Türkiye’ye de gitti

Atina sokakları  vitrin camları altın fotoğraflarıyla kaplı, fakat vitrininde hiç altın olmayan birçok dükkanla dolu.. Çoğunun içi döviz ofisini andırıyor.  Bu tarz altın dükkanları, 2011’de kendini hissettirmeye başlayan borç kriziyle birlikte açılmaya başladı ve sayıları kısa sürede çok arttı. Önceden kuyumcularda yapılan altın alış verişi, bu dükkanlarda yapılmaya başlandı. Dükkanların çoğu yasal. Devlet izniyle açılıyor, altının fiyatını da devletin belirlediği fiyat üzerinden hesaplıyorlar.Ama size gerçek değerini söyledikten sonra, elinizdeki mücevher ya da altına karşılık ödeyecekleri paraya ya da faiz oranına kendileri karar veriyorlar.  2010-2012 yıllarında Yunanistan’da açılan 947 şirket ve şirket şubesinden yüzde 60’ı, bu tarz dükkanlardı. Değerli eşyalar ve mücevherlerin gerçek değerinin çok altında, faturasız satın alınması ve sonrasında Yunanistan dışına çıkarılması pek çok davanın konusu olmuş. Yunanların kriz nedeniyle altınlarını satmaya başlamasının ardından ülkedeki “ucuz altın” piyasasından uluslararası pazarlar da kâr elde etmiş. Altın dükkanındaki tezgahtar Yorgos, Yunanistan’da alınan ucuz altınların, gram fiyatının daha yüksek olduğu Türkiye, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde satıldığını, hatta bir dönem Çinlilerin de ucuz altın ticareti için ülkeye geldiklerini söylüyor. Yunan Merkez Bankası sadece yatırım amaçlı alım satımı yapılan altınla ilgilendiği için, o dönemde yurt dışına çıkarılan altının kaydı da tutulamamış.

 

Yunan bankalarında 500 milyon euro kaldı

Atina Ticaret Odası Başkanı Michalos, Yunan bankalarındaki nakit rezervinin 500 milyon euroya kadar düştüğünü söyledi.  Yunan bankalarında nakit rezervi azaldı.  The Telegraph gazetesine konuşan Atina Ticaret Odası Başkanı Constantine Michalos bankalarda 500 milyon euro nakit rezervi kaldığını söyledi.  Bankaların referandum sonrası Salı günü açılmasının bir hayal olduğunu söyleyen Michalos, bankaların açılması durumunda kalan nakdin bir saat içinde biteceğini de ekledi. Michalos yeni bir anlaşma olmadıkça bankaların 20 Temmuz’a kadar açılmasını beklemediğini, referandumdan ’evet’oyu çıkacağını düşündüğünü söyledi. Atina Ticaret Odası Başkanı, aynı zamanda Yunanistan’ın şu noktada ithalat yapamadığını ve hammade olmadan üretimin de gerçekleşemediğini vurguladı. Birkaç gündür Yunan halkı ATM’lerden en fazla 50 euro çekebiliyor. Bunun sebebi olarak da 20 euroluk banknotların giderek azalması gösteriliyor.