Audi’ye gözaltı şoku

Audi’ye gözaltı şoku
Emisyon skandalı ile gündeme gelen Audi’nin CEO’SU Rupert Stadler'in gözaltına alındığı açıklandı.

Alman savcılar, otomotiv devi Volkswagen şirketin ülkede oldukça ses getiren ve 'Dizelgate' olarak anılan skandal ile bağlantılı olarak, dolandırıcılık şüphesiyle Audi'nin CEO'su Rupert Stadler'in gözaltına alındığını doğruladı.

Geçen hafta Stadler'in evinde aramalarda bulunan Münih savcılığı "Gözaltı emri, kanıtların gizlenmesine dayanıyor" dedi.

Audi de gözaltıyı doğruladı. Stadeler Audi CEO'su olarak görevini 2007'den beri yürütüyordu.

Almanya'da Braunschweig Savcılığı, otomobil şirketi Volkswagen'e dizel kriziyle ilgili olarak 1 milyar euro para cezası vermişti.

Volkswagen para cezasını ve sorumluluğunu kabul etmişti.

Savcılık soruşturmasının sonuçlarına göre, şirketin geliştirme bölümünde araç denetlemeyle bağlantılı ihlallerin yaşandığı kaydedilmiş, bu ihlallerin, 2007'in ortasından 2015 yılına kadar Kanada ve ABD'de 'EA 288' ve dünya genelinde 'EA 189' tipi dizel motorlu 10.7 milyon aracın yanıltıcı yazılımla satışa sunulmasına ve trafiğe çıkmasına neden olduğu aktarılmıştı.

ABD Çevre Koruma Ajansı, 2015 yılının eylül ayında Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen, ABD'deki mahkemece yüksek miktarda para cezasına çarptırılmıştı.