AVM’ler iflasın eşiğine geldi

AVM’ler iflasın eşiğine geldi
Avrupa ve ABD’ye özenerek plansız programsız inşa edilen AVM’lerin sayısı hızla artıp, konomideki durgunluk da eklenince çoğu iflas noktasına geldi

Plansız programsız inşasına izin verilen ve neredeyse her sokağa yapılan AVM’ler  ekonomideki durgunlukda eklenince iflasın eşiğine geldi. Bakırköy’deki Town Center gibi bir çok AVM binasını başka iş alanlarına kaydırırken, kimi de kapısına kilit vurmak zorunda kalıyor. Durgunluk nedeniyle iş yapamayan AVM’lerde tuvalet temizliği için firmalardan para toplanıyor. Yaz durgunluğu, tüketici güvenindeki azalış inşaat sektörünü olduğu gibi alışveriş merkezlerini de vurmaya başladı. Bazı AVM’lerden endişe verici sinyaller geliyor. Özellikle Arap turistler sayesinde yaz aylarındaki durgunluğu bir şekilde atlatmayı başaran AVM’lerin sonbaharda yaşadıkları sıkıntıların daha da artabileceği vurgulanıyor.

Media Markt kapattı
Alman Metro Group’un yatırımlarından olan Meydan  Merter AVM’de lokomotif özelliğindeki markalar; Metro’nun markaları Real ve Media Markt idi. Pazarda epeydir sıkıntılı olan Real’in 12 mağazası geçtiğimiz günlerde Hacı Duran Beğendik’e satıldı. Media Markt ise 20 gün önce bu AVM’deki mağazasını boşalttı. Media Markt’ın alışveriş merkezindeki en büyük ikinci mağazasını kapatma kararında durgunluk ve ziyaretçi sirkülasyonun azlığı yüzünden istenen satış rakamlarına ulaşamamasının etkili olduğu belirtiliyor. Media Markt’ın ardından başka markaların da dükkanları boşaltmaya başladığı gelen  haberler arasında... Bu arada Ümraniye’deki Meydan’ı Gülaylar Grup’a satan Metro, uzun zamandır Merter’e de müşteri arıyor. 
CarrefourSA Ümraniye AVM, ulusal ve uluslararası markalardan oluşan 89 mağazası ve yaklaşık 16 bin metrekare alana sahip  CarrefourSA hipermarketi ile öne çıkan bir AVM’ydi. AVM’ydi diyoruz zira CarrefourSA 15 Temmuz’da AVM’deki mağazasını kapattı. Mustafa Katırcıoğlu’nun mal sahibi olduğu AVM’de alt kiralamaları da yapan CarrefourSA, kendi mağazasında 6 bin metrekarelik bir bölümü Fransız Conforama’ya kiraladı. Ancak ev dekorasyonu alanında büyük iddialarla pazara giren Conforama 1 yılı dolmadan pazardan çıktı.