Avrasya Tüneli'nde dolar 5.40 TL'ye mi yükseldi?

Avrasya Tüneli'nde dolar 5.40 TL'ye mi yükseldi?
Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu köşesinde çarpıcı bir iddia ortaya attı. Muratoğlu, Avrasya Tüneli'nde doların 5.40 TL'ye yükseldiğini ima etti.

Avrasya Tüneli'nde geçiş fiyatlarının 1 Temmuz'dan itibaren artmasının ardından Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu köşesinden çarpıcı bir iddiayı dile getirdi. Muratoğlu, Avrasya Tüneli'nde doların 5.40 TL'ye yükselttiğini belirtti.

Murat Muratoğlu'nun yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"Bu tünelin fiyatı 4 dolar+KDV değil miydi? Öyle denilmişti. Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinde KDV yüzde 8 olarak uygulanıyor. Avrasya Tüneli de aynı orana çekilmişti. Geçiş 4 dolar+KDV hesabına göre dolar 5.40 liraya mı yükseldi? Hadi, KDV yüzde 18 olsa bile dolar 4.93'te mi? Bize mi söylenmedi? Kim, neye göre bu zammı bize kilitledi?

İstanbul'da tünelle karşıya geçip dönsen 46.60 lira ödeyeceksin. Ankara'dan Kars'a trenle gitsen 47 lira vereceksin. Avrupa Yakası'na geçeceğine direkt Avrupa'ya geçsen Sofya'ya otobüs bileti 110 lira! Her gün arabanla işe gidip gelsen ayda 932 lira tünele gidecek. Sen mi tünelden geçeceksin, tünel mi senden geçecek?

* * *

Devlet garanti vermiş, ihale açmış, şirket ihaleyi almış. Eyvallah… Babasının hayrına yapmıyor ya… Yaklaşık 815 milyon dolar projenin maliyeti… Devlet bu kadar parayı kendi ödeyemedi mi? Niye topluyor onca vergiyi? Alan şirket de kredi alıp yaptı tüneli. Koca devlet daha ucuza kredi bulup yapamaz mıydı? Böyle yapınca devlet borçlu görünmüyor, orası ayrı…

Şöyle hesaplayalım… Tüneli yapana verilen garanti, yılda 25.6 milyon aracın geçmesi. Geçse de geçmese de o paranın ödenmesi. 2017'de 15.6 milyon araç geçti 10 milyon eksik kaldı. Devlet bunu 123 milyon lira ödeyerek tamamladı. İyi de tünelin işletmecisi geçen araçlardan da 250 milyon lira para aldı. Devlet bunu kendi yapsaydı en azından bütçeye gelir yazardı."

İlgili Haberler