Avrasya’nın gençleri Avrupa’da çalacak

Avrasya’nın gençleri Avrupa’da çalacak
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından, 2010 yılında, kültürümüz ve klasik bestelerimizin daha yakından tanınmasının sağlanması amacıyla kurulan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası; Avrupa turnesine çıkıyor.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın bağımsızlığının 25. yılı kutlamaları kapsamında yeniden bir araya getirilen, konserlerinde Dünya klasiklerinin yanı sıra bizden bestecilere ait eserleri de çalan topluluk; 25’inde İngiltere’deki Oxford Üniversitesi Sheldonian Tiyatrosu’nda, ertesi gün de Londra St James Katedrali’nde sahneye çıkacak. 28-29 Temmuz’da İskoçya’daki Glasgow Kraliyet Konser Salonu’nda, bir sonraki gün ise Edinburg Greyfiars Kirk Katedrali’nde eserlerini seslendirecek grup; sonrasında İtalya’ya geçecek. Burada 1 Ağustos günü Chiesa di San Giacomo in San Domenico’da, 3’ünde de Rocca Costanza’da konser verilecek. Bu konserlerde; Uygur kökenli Anvar Akbarov ve Azerbaycan’dan Mustafa Mehmandarov şef olarak görev yaparken;
sazların arkasında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Başkurdistan’dan sanatçılar yer alacak. Her yıl TÜRKSOY’a üye ülke kültür bakanlıkları vasıtasıyla seçilen gençlerden oluşan orkestra; kuruluşundan bu yana dokuz kez bir araya gelerek, çeşitli ülkelerde 40 konser verdi. 2011 ile 2013’de de iki albüm çıkardı.