Avrupa, kaya gazı için yasaları değiştiriyor

Avrupa, kaya gazı için yasaları değiştiriyor
Rus doğal gazına olan bağımlılığı azaltmak ve ABD ile rekabet edebilmek için kaya gazı üretimine ağırlık vermek isteyen AB, çevreci mevzuatından vazgeçerek yeni yapılanmaya gidiyor

Kaya gazı üretiminin doğalgazı ucuzlattığı ABD ile rekabet edilmek ve Rus doğal gazına olan bağımlığını azaltmak için çalışan Avrupa, kaya gazı için çevreci etkilerle hazırlanan mevzuatını baştan aşağı değiştiriyor. İngiltere merkezli King’s College Üniversitesi’ndeki Avrupa Enerji ve Kaynak Güvenliği Merkezi Başkan Yardımcısı Frank Umbach, Avrupa’da kaya gazıyla ilgili en büyük sorunun şu anda yerin altında değil “yerin üzerinde” olduğunu söyledi. Avrupa’nın yerin 2-5 kilometre altındaki kayaların, yatay döşenen borulardan yüksek basınçla püskürtülen suyla çatlatılmasıyla kaya gazı çıkartılması tekniğine dair tecrübeye sahip olmadığını belirten Umbach, gereken sondaj ekipmanlarının da Avrupa’da bulunmadığının altını çizdi.

Nükleer enerji lobisi 
Almanya’daki yenilenebilir veya Fransa’daki nükleer enerji lobisinin de rakip bir enerji kaynağına sıcak bakmasını beklememek gerektiğini savunan Umbach, Avrupa gaz endüstrisinin bire kaya gazıyla ilgili olarak büyük görüş ayrılığı yaşadığını ifade etti.
İngiltere, Polonya, Baltik ülkeleri, Romanya, Ukrayna, İspanya ve Danimarka’da kaya gazı için keşif çalışmaları yapıldığını hatırlatan Umbach, bu ülkelerdeki hükümetlerin, ülkelerinde kaya gazına dair yerleşen olumsuz görüşle mücadele etmeye karar verdiğini ifade etti.

İngiltere hızlı davrandı
Mayıs ayında İngiltere’de yayınlanan raporlarda, ülkenin kuzeyinde büyük kaya gazı rezervlerinin olduğuna işaret edilirken, İngiliz hükümeti birkaç hafta sonra kaya gazının çıkarılmasında kullanılan hidrolik çatlatma tekniğine izin veren bir yasa tasarısı hazırladı.
Yaklaşık 2.3 trilyon metreküp kaya gazı rezervi bulunduğu tahmin edilen Almanya ise geçen hafta ülkede yasak olan kaya gazının keşfi ve çıkarılmasına dair mevzuatı değiştirmek için harekete geçti.

Polonya ve Ukrayna 
Avrupa’nın en zengin kaya gazı rezervine sahip Polonya’da ise bugüne kadar yaklaşık 50 kuyu hidrolik çatlatma tekniğiyle açıldı. Ancak ilk rezervlerin ortaya çıkmasıyla hızla artan arama faaliyetleri, jeolojik nedenler, yasal düzenlemeler ve vergi sistemi gibi nedenlerden ötürü yavaşlamış durumda.
Rusya ile yaşadığı gerilimden dolayı enerji güvenliği konusunda endişeye düşen Ukrayna, 3.5 trilyon metreküp kaya gazına sahip. Chevron, Shell ve ENI, ülkede bugüne kadar arama izni alan şirketler oldular. Yaklaşık 1.5 trilyon metreküpe rezerve sahip Romanya’da Amerikan enerji devi Chevron, ülkenin muhtelif sahalarında arama faaliyetlerine hız verdi.


Exxon Mobil,  TPAO ile görüşmeye başladı
Yeni petrol kanunu ile birlikte Amerikalı şirketler, daha önce rekabete girdikleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ilgili yeni stratejilerini ortaklık olarak belirledi.
Shell’in ardından Amerikalı ExxonMobil, Güneydoğu Anadolu ve Trakya’da kaya gazı araması için TPAO ile görüşmeye başladı. Kaya gazına Avrupa’dan da ilgi olduğu belirtildi. Yabancı şirketler, kaya gazının yanı sıra kaya petrolünde de önemli bulgulara ulaştı. 2 yıl önce de kaya gazı için girişimlerde bulunan Exxon’un bu sefer anlaşmaya yakın olduğu kaydedildi. Exxon’un ilgilendiği sahalarda 20 trilyon metreküpe ulaşan kayagazı potansiyeli olduğu belirtildi. Çıkarılan kaynakların TPAO ve Exxon arasındaki bölüşümünün nasıl olacağı pazarlıklar sonucu şekillenecek ve önümüzdeki aylarda netleşecek.
TPAO, bir ortaklık da ve Amity Oil ile yaptı. Güneydoğu’da da faaliyeti olan Amerikalı Trans Atlantic bünyesindeki Amity ile yapılan anlaşma, Tekirdağ ve İstanbul’da hem petrol hem doğal gaz arıyor. Şirketin bir yılı aşkın süredir tüm Trakya’da sondaj faaliyeti yürüttüğü, potansiyel görülen yerlerin başvuru yapılan bölgelerle sınırlı olmadığı belirtildi.