Avrupa sermayesi Astana’ya çıkarma yapıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, başkent Almatı’yı yaklaşık 450 km uzaklıktaki Astana’ya taşıma kararı aldığında pek çok insan inanmamıştı. Hatta ülkenin kendi yayın organları ve bir kısım aydınları tarafından eleştirilmişti. Ancak 201l’de görenleri hayretler içerisinde bırakan yeni başkent Astana bugün dünyanın ileri ve modern şehirleriyle yarışıyor.


Örnek bir lider
Astana’da Orta Asya bozkırlarının, çağdaş yaşam koşullarının ve 130 değişik etnik gruptan insanın bütünleştirebildiği bir atmosfer hissediliyor. Astana bu çekiciliğini uluslar arası pek çok toplantı ile taçlandırıyor. 2010 yılında AGİT dönem başkanlığında verilen başarılı sınavın ardından Kazakistan bu yıl İslam Konferansı Teşkilatı ve Şanghay İşbirliği Örgütünün dönem başkanlığını devralmaya hazırlanıyor.
Nazarbayev’in ekonomik krizde aldığı tedbirler liderlik yönünü ortaya koyuyor ve dünya ekonomik politikalarına örnek teşkil ediyor.  Zira 1993 yılından bu tarafa 122 milyar dolar değerinde doğrudan dış yatırım çekmeyi başaran Kazakistan’da, Dünya Bankasının 2010 yılı raporuna göre iş dünyasının istediği reformlar başarıyla gerçekleştiriliyor. Bu amaçla 1998 yılında Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in başkanlığında kurulan Uluslararası Yatırımcılar Konseyi ülkedeki yabancı yatırımcıların direkt olarak devletin en yüksek makamıyla irtibata geçebileceği bir platform niteliği taşıyor.
Nazarbayev uzun süre hammadde ekonomisi ile dikkat çeken Kazakistan’da artık hammaddeye dayalı olmayan bir yatırım süreci başlatmak istiyor. 3-4 Mayıs 2011 tarihinde yine Astana’da, yaklaşık 80 ülkeden 3000’den fazla katılımcının iştiraki ile gerçekleştirilen “Astana Ekonomik Forumu” bu faaliyetlerden birisi olarak kabul ediliyor.
Kazakistan 20-21 Mayıs günlerinde Avrupa Kalkınma Bankasının olağan toplantısına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu toplantı Kazakistan  için büyük önem taşıyor. Rakamlara bakıldığında Avrupa Kalkınma Bankasının Kazakistan ekonomisinde etkin durumda olduğu görülüyor.


61 ülke katılıyor
Avrupa Kalkınma Bankasının çeşitli yollarla Kazakistan’a yapmış olduğu yatırımların toplamı değeri 14 milyar avro olup, altyapı yatırımlarına 6,5 milyar, bankacılık sektörüne 3 milyar ve KOBİ’lerin gelişimi için 400 milyon avro tahsis edildiği belirtiliyor. Kazakistan ekonomisinde çeşitli projelerin finansmanı için ülkeye verilen en son kredi miktarı
2,8 milyar avro ve bu aktarım 7 milyar avroluk ek yatırımların çekilmesine temel
oluşturuyor.
Avrupa’nın büyük önem verdiği toplantıya 61 ülkeden ve özellikle Avrupa Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve uluslararası finans kuruluşlarının hissedarlarından oluşan 3 bine yakın katılımcının gelmesi bekleniyor.
Bu toplantıda dünya ekonomisinde yaşanan son gelişmelerin değerlendirileceği ve Avrupa’dan Kazakistan’a muhtemel yatırım kararlarının alınacağı ifade ediliyor. Toplantı kapsamında Banka İcra Müdürleri toplantısı, İş Forumu gibi faaliyetlerin yanı
sıra 18-21 Mayıs tarihlerinde Astana’da “Yeni Bretton-Woods Komitesi Dönorler Toplantısı”nın gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Buradan hareketle Avrupa Kalkınma Bankasının Kazakistan’ı seçmesinin sıradan bir karar olmadığı anlaşılıyor. Global ekonomik krizden sonra Avrupalı ve Asyalı bazı ülkeler arasında meydana gelen güven krizi dikkate alındığında Astana’da yürütülen faaliyetlerin Orta Asya için ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

Yazarın Diğer Yazıları