Avrupa’nın kâbusu Çipras başbakan!

Avrupa’nın kâbusu Çipras başbakan!
Yunanistan’daki erken genel seçimlerde radikal sol koalisyon seçimin galibi oldu. Avrupa’nın kâbusu Çipras, sağcı Anel ile anlaştı.

Syriza lideri hükümeti kuruyor!

Yunanistan’da önceki gün yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol koalisyon seçimin galibi oldu. Syriza lideri Çipras sağcı Anel ile hükümeti kuruyor.
Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerin galibi oyların yüzde 36.34’ünü alan Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon “Syriza” oldu. Katılımın yüzde 63 olduğunu duyuran İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıkların tamamı açıldı. Syriza mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu. ırkçı Altın Şafak yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye, Potami yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlılar (Anel) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. Syriza, Anel ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. Yeni hükümetin başbakanı Çipras olacak. Syriza’nın seçim vaatleri arasında; Avrupa’yı korkutan Euro Bölgesi’nden çıkmak, ülkenin borçlarının bir bölümünün silinmesi, kalanının yeniden yapılandırılmasının  yanı sıra, yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi var. Syriza, kurtarma programları karşılığında uygulanan sert kemer sıkma politikalarını AB tarafından haksız bir dayatma olarak değerlendiriyor.

Almanya endişeli
Gelişmelerden çok endişeli olan Almanya’nın merkez bankası başkanı Jens Weidmann, Syriza’nın zaferinin Şimdiye dek ekonomik krizin çözülmesi için elde edilen kazanımları tehlikeye atmayacağını umduklarını söyledi.

3 Türk seçildi
Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup 3 aday meclise girmeye hak kazandı. Rodop ve İskeçe illerinde Syriza adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ile Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor.


Çekirdekten yetişme siyasetçi
unanistan’da Yeni Demokrasi Partisi’nin iktidarına son veren Radikal Sol Koalisyon (Syriza) lideri Aleksis Çipras, 28 Temmuz 1974’te Atina’da doğdu. 1980’lerin sonlarında ortaokulda Yunanistan Komünist Gençlik Partisine katılan Çipras, 1990’lı yıllarda öğrenci hareketinde öncü rol oynadı. 1990’da Eğitim Bakanlığı’nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Eylemlerde 5 kişi ölmüştü. Çipras 16 yaşında iken tarihe “Önlük hareketi” olarak geçen bu öğrenci direnişi ile adını duyurdu. 1995’den 1997’ye kadar Öğrenci Birliği Merkez Konseyinde seçilmiş temsilci olarak görev aldı. Çipras, 1999’da STA partisinin sekreterliğine, 2004’te de merkez komite üyeliğine ve ardından başkan seçildi. Çipras, sıkı bir solcuydu.

Lakabı Che-pras
Arkadaşları, Çipras olan soyadını küçük bir harf hilesiyle, Arjantinli devrimci Che Gueveraya atıfla, “Che-pras” olarak söylüyordu. Syriza partisinin gövdesini oluşturan STA partisinden 2006 yılında Atina belediye başkanlığına aday gösterildi. Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi. Bu partinin 6 sol siyasi oluşum birleşmesiyle oluşan radikal sol koalisyon Syriza lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi. Ardından Syriza’nın başkanlığını üstlendi.