Avrupa'yı kızamık salgını Türkiye'ye gelir mi?

Avrupa'yı kızamık salgını Türkiye'ye gelir mi?
Prof. Dr. Mehmet Vural, "Avrupa'nın birçok ülkesinde kızamık salgınları başladı. Ülkemizde başlaması yakındır. Çünkü ülkemizde de aşı yaptırmayan ailelerin sayısı gittikçe artıyor" açıklamasında bulundu

Aşı kararsızlığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Vural, Avrupa'nın birçok ülkesinde kızamık salgınları başladığını ve ülkemizde başlamasının da yakın olduğunu söyledi. Ayrıca Prof. Dr. Vural, yaptıkları iyot çalışması hakkında bilgiler verdi.

Bu yıl 54'üncüsü düzenlenen Türk Pediatri Kongresi'nin teması 'Çocuk ve Bilim' oldu. Kongrede çocuklarda aşının önemi konuşulurken, beslenme ve çocukların bilime ilgisi konularında bilgiler paylaşıldı. 4 gün süren kongre kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi.

''MAALESEF AŞI KARARSIZLIĞI GİTTİKÇE ARTIYOR"

Aşı kararsızlığı konusuna değinen Prof. Dr. Mehmet Vural, ''Maalesef aşı kararsızlığı gittikçe artıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artıyor. Dünya, bunun yavaş yavaş negatif sonuçlarını görmeye başladı. Avrupa'nın birçok ülkesinde kızamık salgınları başladı. Ülkemizde başlaması yakındır. Çünkü ülkemizde de aşı yaptırmayan ailelerin sayısı gittikçe artıyor. Bu, bize çok büyük problem çıkaracak. Avrupa ülkeleri bunları gördüğü için ona karşı önlemler almaya başladı. Ailelerde bir takım yanlış düşünceler var. Medyada haber olmuş ancak gerçeklik değeri olmayan bilgiler var. Örneğin; aşıların içindeki alüminyum ve civa. Biliyoruz ki; artık aşıların içinde civa yok, onlar eskidendi. Civaların azaltılmış olmasına rağmen otizme herhangi bir azalma olmadı. Hatta artış oluyor. Bir dönem civa ile otizm bağlantısı yapılıyordu. Demek ki civa ile otizmin bağlantısı yok. Aşılar biraz alüminyum içerebiliyor. Aşılar için çok az miktarlarda var. Bunun ne kadar miktarda olduğu biliyoruz. Oysaki çevremizden birçok yerden hiç bilmediğimiz miktarda alüminyum alıyoruz. Onun için sağlımız için bu kadar yararı olan aşıları, minimal miktardaki alüminyum için reddetmemizin hiçbir mantığı yok'' dedi.

''KIZAMIK SALGINLARI BAŞLADI"

Aşıların, kızamık hastalığa olan olumlu etkisine vurgu yapan Prof. Dr. Vural, ''Artık ülkemizde kızamık görmüyoruz. Hastanelerde kızamık hastaları yatmıyor. Yeni doktorlar kızamık tanısını koyamıyor çünkü kızamık hastalığını görmüş durumda değiller. Maalesef tekrardan yavaş yavaş kızamık salgınları başladı. Sosyoekonomik olarak gelişmiş yerlerde bile kızamık hastaları görmeye başladık. Kızamık çok ağır geçilen bir hastalık. Eskiden kızamıktan dolayı çocuklar kaybediliyordu. Kızamık çok ağır gidebilen bir hastalık. 1-2 sene sonra karşımıza çok ağır nörolojik problemler olarak da çıkabiliyor. Kızamık aşısı, hem kızamık sonrası çıkan büyük problemleri hem de daha sonra ortaya çıkabilecek büyük problemleri engelleyebilen bir aşı'' şeklinde konuştu.

İlgili Haberler