FIFA kongresi öncesi ortalık toz duman oldu

FIFA kongresi öncesi ortalık toz duman oldu
FIFA’nın bugünkü 65. seçimli kongresi öncesi ortalık karıştı

Başkan SeepBlatter, önceki gün yapılan gözaltıların önünü kendisinin açtığını söylerken, UEFA Onursal Başkanı LennartJohansson, Blatter’i rüşvet almakla suçladı. UEFA, rüşvetin gölgesindeki kongrenin ertelenmesini istedi.

65. FIFA Kongresi’nde başkanlık seçimi bugün yapılacak. Ancak tüm dünya futbolunun ilgilendiren seçimli kongre bu kez FIFA’nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih’te düzenlenen operasyonla 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında “kara para aklandığı” gerekçesiyle açılan soruşturmanın gölgesinde gerçekleşecek. Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu Başkanı Michael vanPraag ile Portekizli eski yıldız futbolcu LuisFigo’nun adaylıktan çekildiği kongrede, 17 yıllık başkan Joseph SeppBlatter ile seçilmesi halinde ilk müslüman başkan olacak Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarışacak. Çekilen adaylar da Prens Hüseyin’e destek verecek. İki gün sürecek kongrede, 79 yaşındaki Blatter, tekrar seçilmesi halinde 4 yıl daha dünya futbolunun patronu olacak. Kongrede, İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorun ve mevcut menajerlik sisteminde yapılabilecek değişiklikler, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı alınacak tedbirler ile kadın futbolunu gelişimi gibi konular da masaya yatırılacak. Birçok FIFA yetkilisinin, bugünkü kongre öncesi 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alınması futbol dünyasında tam bir bomba etkisi yaparken, 17 yıl UEFA başkanlığı yapan UEFA Onursal Başkanı LennartJohansson FIFA Başkanı SeppBlatter’i çok ağır bir dille suçladı. Johansson, “Blatter kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri” dedi. 17 yıl önceki FIFA başkanlık seçimlerini Joseph Blatter’in rüşvetle kazandığını iddia eden Johansson, 1998 yılında FIFA başkanlığı için Blatter ile yarıştıkları esnada, Afrikalı ve diğer birkaç ülke delegesinin rüşvet ve kara paralardan etkilenerek seçimde Blatter lehine oy kullandığını ifade etti.

Her skandalın üstünden geldi

“Blatter’in kara para aklama ve rüşvet verme olaylarında çok usta biri” olduğunu savunan Johansson, “Zaman zaman ortaya çıkan skandallar karşısında nasıl davranacağını çok iyi bilen ve kanunların arkasından o kadar güzel dolanan biridir ki, bu zamana kadar hiçbir olayda yakayı ele vermedi” şeklinde konuştu. 20 yıla yakındır, Joseph Blatter’in her skandalın üstesinden gelebildiğini iddia eden Johansson, ortaya çıkarılan son skandalda yakayı kurtaramayacağını öne sürdü. FIFA başkanlığına en iyi adayın Hollandalı Michael vanPraag ve Portekizli LuisFigo olduğuna değinen Johansson “Her iki futbol adamının çok kararlı olmalarına rağmen, neden adaylıklarını geri çekildiklerini ya da çektirildiklerini çok iyi tahmin edebiliyorum” ifadesini kullandı. 2018 Rusya ve 2022 Katar’da yapılacak dünya kupası organizasyonlarının yeniden ele alınarak oylamayla tekrar sahibini bulacağını tahmin ettiğini söyleyen onursal başkan , 2018 yılında Rusya’da yapılacak dünya kupasının İngiltere’de yapılması için FIFA Genel Kurulu Seçimleri’nde teklif götüreceğini anlattı. FIFA’nın yarın (bugün) yapılacak genel kuruluna katılıp bir konuşma yapacağını söyleyen Johansson, oy hakkının olmadığını kaydetti.

Gözaltıların önünü açtım

LennartJohansson’nın rüşvetle suçladığı FIFA Başkanı SeppBlatter, iddialara cevap verdi. Blatter, aralarında FIFA başkan yardımcıları JeffreyWebb ve EugenioFigueredo’nun da bulunduğu yetkililer hakkında İsviçre ve ABD’de açılan soruşturmaların, görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak konusunda yardımcı olacağını söyledi. Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile yarışacak Blatter, FIFA’nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, futbol camiası, taraftarlar ve FIFA’nın, zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Çoğu kişinin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Yaşananların, birçok kişinin bize bakışını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek izlesem de ABD ve İsviçre makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu karşıladığımız açıkça bilinmelidir. Soruşturmaların, FIFA’nın futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için önceden belirlediği tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Blatter, “Soruşturmayı başlatan İsviçre Başsavcılığı’nı, geçen yılın sonlarında İsviçre makamlarına sunduğumuz dosyalar harekete geçirmiştir” diyerek ilgili mercilerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

11 kişiye hak mahrumiyeti

FIFA Etik Kurulu, haklarında İsviçre ve ABD’de soruşturma açılan, 11 yetkiliye, geçici hak mahrumiyeti cezası verildiğini açıkladı. FIFA’dan yapılan açıklamaya göre, kara para akladıkları, çok sayıda yolsuzluk olayına karıştıkları iddiasıyla da ABD’deki soruşturmalara konu olan 11 yetkiliye geçici hak mahrumiyeti cezası verildi. FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu Başkanı Hans-JoachimEckert’ın ceza almasına hükmettiği 11 yetkili şunlar: “JeffreyWebb, EugenioFigueredo, EduardoLi, JulioRocha, CostasTakkas, Jack Warner, RafaelEsquivel, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Chuck Blazer ve Daryll Warner.”

UEFA’dan erteleme çağrısı

UEFA, FIFA’daki rüşvet operasyonunun ardından seçimin ertelemesi çağrısında bulundu. Varşova’da bir araya gelen UEFA İcra Kurulu üyelerinin, açıklaması şöyle: “Bugün yaşananlar, FIFA için tam bir fiyasko ve futbolun imajını zedeliyor. UEFA, üzüntü içinde ve şok geçirmiş durumda. Yaşananlar FIFA’nın kültüründe yolsuzluğun kök salmış olduğunu bir kez daha gösteriyor. FIFA’nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. Kongre şikenin gölgesinde yapılacak. Bu nedenle federasyonlar katılmayı tekrar gözden geçirmeli.” Bu arada İngiltere Başbakanı David Cameron ile UEFA Başkanı Michael Platini, FIFA Başkanı SeppBlatter’e yönelik istifa çağrılarına destek verdi.

İsimleri resmen açıklandı

İsviçre, gözaltına alınan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da bulunduğu kişileri açıkladı. İşte o isimler: Güney Amerika Futbol Konfederasyonu İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanı RafaelEsquivel, FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin, FIFA İcra Kurulu Üyesi, Kosta Rikalı EduardoLi, FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Conmebol Başkanı, Uruguaylı EugenioFigueredo, Güney Amerika Futbol Federasyonu Başkanı Nicolas Leoz, FIFA’nın eski Başkan Yardımcılarından Jack Warner, FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Konfederasyonu Başkanı İngiliz JeffreyWebb, FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği ile Nikaragua Federasyonu Başkanı JulioRocha.