Bosna'da şehit anıtına saldırı

Bosna'da şehit anıtına saldırı
Bosna'da şehit anıtına saldırı

Hırvat ve Boşnak gerginliğinin yaşandığı Mostar'da, 1992-1995 yılları arasında ülkelerini savunurken şehit olan Boşnak askerler

Hırvat ve Boşnak gerginliğinin yaşandığı Mostar'da, 1992-1995 yılları arasında ülkelerini savunurken şehit olan Boşnak askerler adına dikilen "zambak" şeklindeki anıta yönelik saldırıya Boşnaklar sert tepki gösterdi.

 


Bosna-Hersek'te Hırvat ve Boşnak gerginliğinin yaşandığı Mostar'da, 1992-1995 yılları arasında ülkelerini savunurken şehit olan Boşnak askerler adına dikilen "zambak" şeklindeki anıta yönelik saldırıya Boşnaklar sert tepki gösterdi. Mostar Müftüsü Seid Smaykiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şehirde uzun süredir devam eden "gergin ortama" dikkati çekti ve uyanık olunması uyarısında bulundu. Saldırıyla ilgili detaylara girmekten kaçınan Smaykiç, bu saldırının "zaman zaman sahnelenen karanlık bir ideolojinin devamı"olduğunu söyledi. Smaykiç, "Şehirdeki ortamın gergin olduğu bu dönemde, böyle bir saldırının Mostar'daki durumu daha da hareketlendirmesinden endişeliyim. Şehirdeki bir çok sokağa hala Hırvatistan yöneticilerinin isimlerinin verildiği bir şehirde bundan başka ne beklenebilir ki" diye konuştu. Boşnaklar'ın hiçbir zaman boyunduruk altında yaşamayı kabul etmeyeceğini vurgulayan Smaykiç, "Hiç kimse 'Zambak' bayraklı Bosna-Hersek Ordusu askerlerini, uğruna savaştıkları için mücadele etmekten vazgeçirmeyecek" dedi.


"Saldırı, Bosna-Hersek'i ateşe vermek anlamına geliyor"

 

Eski Hersek-Neretva Kantonu Valisi Şefkiya Ciho da Mostar Belediyesi önünde, Boşnak askerler adına dikilen anıta yapılan saldırının "Bosna-Hersek'e ateş etmek" anlamına geldiğini söyledi. Bir dönem Bosna-Hersek Ordusu bünyesindeki 4. Kolordu'nun komutan yardımcılığı görevini de yürüten Ciho, bu saldırının özellikle ülkenin savunmasına bizzat katkı sağlayan kişiler için ürpertici bir his olduğunu ifadeetti. Belediye binası önünde ülkede yaşayan diğer etnik gruplara ait anıtlarında bulunduğuna işaret eden Ciho, "Tüm diğer anıtlara yer var, ancak zambaklara yok. Eğer karar verici ben olsam, anıtın böyle zarar görmüş şekilde bırakılmasına karar verirdim. Böylelikle anıt, ülkeyi yıkmak isteyenlerin girişimlerine tanıklık ederdi" diye konuştu.Tarihi Mostar kentinde, Boşnak anıtına karşı yapılan saldırıyı Bosna-Hersek Güvenlik Bakanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Saraybosna Büyükelçiliği de yayınladıkları açıklamayla kınadı. Açıklamasında "sakinlik" çağrısı yapan Bosna-Hersek Güvenlik Bakanlığı, yetkili organların bir an önce failleri bulup adalet karşısına çıkarması gerektiğini belirtti.Mostar Belediye binası önünde bulunan ve 1992-1995 savaş yıllarında Mostar şehrini savunan şehit askerler adına dikilen "zambak" şeklindeki anıtta dün sabah patlama meydana gelmiş, patlamada anıt büyük hasar görmüştü.