AYM 33 yıl önceki KHK kararını iptal etti

AYM 33 yıl önceki KHK kararını iptal etti
CHP'nin AKP hükümetinin çıkardığı KHK'ları Anayasa Mahkemesine taşıdığı gün, AYM'den flaş bir adım geldi; AYM, 12 Eylül döneminde uygulanan olağanüstü hal kapsamında çıkarılan, 33 yıllık bir KHK'yı iptal etti.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Bu karar bizim yaptığımız başvurunun doğruluğunu ortaya koyuyor. AYM'nin bu kararı, konuyu bilmeden konuşarak, kamuoyunu yanıtanlara ders olsun" dedi.

12 Eylül darbe döneminde askeri yönetim çıkardığı bir KHK ile, TMMOB’un uluslararası toplantı ve kongrelere katılmasını Bayındırlık Bakanlığı iznine bağlamıştı. AYM bu KHK’yı Haziran ayında iptal etmişti. İptal gerekçesini ise, tam CHP’nin AKP hükümeti tarafından çıkardığı KHK için iptal başvurusu yaptığı gün açıkladı.

AYM kararında, anayasanın 135. maddesine göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının “özerk yapıya sahip oldukları”, bu kurumların faaliyetlerini bakanlıktan iznine bağlanmasının, özerk yapıyı bozacağı ifade edildi.  CHP’li Gök,”AYM, Anayasa’nın 121. Maddesinin 2. Fıkrasında belirtilen KHK’ların olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda kalması gerektiğini gösteren bir karar. CHP’nin yaptığı başvuru da tam bukapsamda” dedi