'Sarısülük Davası' meydan savaşı gibi

'Sarısülük Davası' meydan savaşı gibi
'Sarısülük Davası' meydan savaşı gibi

Mahkeme önünde davaya destek olmak için toplanan gruba polisin tazyikli su ve biber gazı ile müdahalesi sonucunda çok sayıda kiş

Mahkeme önünde davaya destek olmak için toplanan gruba polisin tazyikli su ve biber gazı ile müdahalesi sonucunda çok sayıda kişi yaralandı.

 

Gezi Parkı eylemleri sırasında Ankara’da Çevik Kuvvet polisi A. Ş. tarafından başından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük Davası’nın ikinci duruşması dün gerçekleştirildi. Duruşmanın ardından adliye önünde gerginlik yaşanırken polis, davaya destek olmak için gelenlere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada A. Ş.’ın yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz sanık A. Ş.’nin katılmadığı duruşmada, Ethem Sarısülük’ün annesi, kardeşleri ve avukatları ile sanık avukatları hazır bulundu. Duruşmayı, milletvekilleri de izledi. Mahkeme Başkanı Afak İlleez, önceki celse kamu güvenliği nedeniyle kapalı duruşma yapılmasına karar verdiklerini hatırlatarak, bunun o celse için geçerli olduğunu söyledi ve duruşmanın açık yapılacağını ifade etti.  Müşteki avukatlarından Murat Yılmaz’ın sorusu üzerine Mahkeme Başkanı İlleez, duruşmada ses ve görüntülerin kaydedildiğini bildirdi. Bu arada, avukatlar A. Ş.’nin tutuklanmasını talep etti. Ancak mahkeme heyeti talebin reddine karar verdi.

 


2 Aralık’a ertelendi
A. Ş.’nin sesli ve görüntülü sistemle dinlenmesi kararı üzerine avukat Murat Kemal Gündüz, “Sanığı görüntüden tanıyabilir misiniz? Buraya perukla, bıyıkla geldi” dedi. Tekrar söz alan avukat Yılmaz ise savcının talebi ve mahkemenin ara kararı dikkate alındığında nereye varılmak istendiğinin anlaşıldığını savundu. Mahkeme heyeti, ara kararında, adil yargılama konusunda tereddüt söz konusu olmadığı gerekçesiyle, çekilme talebini reddederek, duruşmayı 2 Aralık 2013 saat 10.00’a erteledi.

 


Biber gazı sıkıldı
Mahkemenin kararının açıklanmasıyla duruşma salonu bir anda karıştı. Adliye önünde de gerginlik yaşandı. Polis, davaya destek olmak için toplanan gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.  Ara yollara dağılan eylemciler, daha sonra tekrar bir araya gelerek Atatürk Bulvarını trafiğe kapatmak istedi. Polis tekrar eylemcilere müdahale ederek, yolun kapanmasını önledi. Polisin müdahalesi sırasında yaralananlar ve biber gazından etkilenenler, ambulansla hastanelere götürülüyor. Eylemcilerin, bir polis aracına zarar verdiği görüldü. Biber gazından, Ankara Adliyesi’nde bulunan vatandaşlar da etkilendi.  Olayla ilgili, Ankara İl Jandarma Komutanlığı’ndan takviye ekipler istendi. Polis helikopteri de havadan eylemcileri takip etti. Güvenpark’a doğru kaçan eylemcileri takip eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Polisin müdahalesi sırasında yaralananlar ve biber gazından etkilenenler, ambulansla hastanelere götürüldü.

 

Jandarma duruşma salonundan çıkarıldı

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı milletvekilleri ile siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi. Duruşmada Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük “Ben oğlumun katilinin suratını görmek için geldim. jandarmaları neden çağırdınız” dedi. Müşteki avukatlarından Murat Yılmaz da ilk celse kolluğun provokasyonuyla karşı karşıya kaldıklarını savunarak, olaylar nedeniyle bu celse salonda jandarmanın görev yaptığına işaret etti. Salonda kimin güvenliği sağladığının önemi olmadığını, taleplerinin mahkeme, müştekiler, avukatlar ve tanıklar üzerinde baskı kurulmaması olduğunu anlatan Yılmaz, ancak jandarmanın uygulamalarının, “geçen duruşmayı aratacak hale geldiğini” öne sürdü. Bunun ardından Jandarmalar salondan dışarıya çıkartıldı.