Aytun Çıray: S-400 aldığımız Rusya, YPG'ye tam destek veriyor

Aytun Çıray: S-400 aldığımız Rusya, YPG'ye tam destek veriyor
İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, hükümet ile Rusya arasındaki yakınlaşmaya tepki göstererek "Rusya’yla her gün ‘iş’ konuşuyorsunuz. S-400'leri aldığımız Rusya, YPG'ye tam destek veriyor" dedi.

Yeniçağ / ANKARA

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, hükümetin Rusya ile yakınlaşması ve Fransa'nın Suriye çıkışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"MACRON’U KINIYOR VE UYARIYORUZ"

İYİ Parti olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un bu tutumunu şiddetle kınadıklarını söyleyen Çıray, “Üstelik eğer Fransız basınında çıkan haberler doğruysa Macron'un terör örgütü YPG'ye destek garantisi verdiği iddiaları var. Özellikle Türkiye ile bir terör örgütü olan YPG arasında arabuluculuk teklifi doğruysa, Macron haddini aşmış demektir. Ne zamandan beri devletlerle terör örgütleri arasında muhataplık ilişkileri kuruluyor? Bu kabul edilemez saygısız tutuma Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile en sert şekilde tepki verilmelidir” dedi.

"ERDOĞAN TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARINA UYGUN DAVRANMALI"

“İktidarını ilk seçimde kaybedecek olan AKP’yi ve Sayın Erdoğan’ı İYİ Parti olarak bir kez daha, ülkemizin yüksek çıkarları ile uyarıyoruz” diyen Çıray, şunları kaydetti:

“Trump'ın ‘Yakın zamanda Suriye’den çekileceğiz. Biraz da başkaları ilgilensin’ yolundaki açıklamalarından kimse ne Amerika’nın ne de Rusya’nın meydanı boş bırakacağı sonucunu çıkarmasın. Bu kararlardan ve gelişmelerden Rusya, İran ve Suriye, yani Şam'ın fayda görecektir. Buna karşılık bugüne kadar yaptığınız gibi uyarılarımızı dinlemeyip sözlerimize kulak vermediğiniz ve dış politikayı seçim aracı olarak görmeye devam etmeniz takdirde tek zarar gören ülke Türkiye olacaktır. Dolayısıyla Fransa'nın devreye girmesinden Libya’nın akıbetini hatırlayıp sakın ola ki bundan faydalanırız diye düşünmeyin. Bunun futbol terimleriyle ancak ‘oyuncu değişikliği’ olarak nitelendirilebileceğini aklınızda bulundurun.”

"RUSYA YPG'Yİ DESTEKLİYOR"

Aytun Çıray, böyle yapılmadığı takdirde bunun çok ağır sonuçları olacağını dile getirerek, meselenin Rusya’yla olan boyutuna da şöyle dikkat çekti:

“Rusya’yla her gün ‘iş’ konuşuyorsunuz! Nükleer enerji fabrikasını zararına Rusya’ya verdiniz. Türk akımını sorgusuz verdiniz. S-400'leri aldınız. Düşürdüğünüz Rus uçağı için özür dilediniz. Ama yine de Lavrov, dün ‘YPG olmadan Suriye olmaz’ dedi. Bu kadar ticaretten sonra bu neyin nesi? Ne yazık ki ideolojik saplantılarınız, öğrenilmiş cehaletiniz nedeni ile Türkiye’yi bir makasın içine soktunuz. Dış siyasetimiz Mahmut Nedim Paşadan beri ilk defa bu derecede rehin alındı.”

2015 yılının Kasım ayında, “Bilgi kirliliklerini temizler, lâf kalabalıklarını ayıklarsak göreceğiz ki ABD ve Rusya tarafından bölgesel paylaşım tamamlanmıştır” sözleriyle iktidarı uyardıklarını hatırlatan Çıray, “Şam Halep’e kadar Esat’da kaldı; ABD buradan çekilecek. Rusya’yı Çin’den ayırıyor ve bunun için Akdeniz kapısı yani Lazkiye Tartus Ruslara düşmüş görünüyor” şeklinde konuştu.

"HATAY RİSK ALTINDA"

Türk Dış politikasının 200 yıllık tecrübelerine dayalı bu uyarıların dikkate alınmadığının altını çizen Çıray, bunun çok ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Çıray sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP’nin yanlış politikaları yüzünden Hatay bölgesi riske edilmiştir. ‘AKP bir bakacak pantolonu düşmüş’ demiştim. O gün dinlemediniz. Bugün bir adım ileri gidiyorum. Diyorum ki İYİ Parti olarak biz Meral Akşener’in Cumhurbaşkanlığında iktidarı devralıncaya kadar lütfen bize artık kulak verin. Güzel ülkemizde daha fazla zarar vermeyin. Meclisi sabaha kadar çalıştırıp adrese, fotoğrafa endeksli kanunlar geçireceğinize gelişmeler hakkında muhalefeti bilgilendirin.”

"NEDEN MİLLETİ HEVESLENDİRDİNİZ?"

İktidarın KDV iadesi ile ilgili yasal düzenlemeyi aniden geri çekmesine de değinen Çıray, “Tüm teşebbüs erbabı devreden KDV iadesi ile ilgili düzenlemeyi beklerken, birdenbire önceki gece TBMM Genel Kurulu’nda verilen önergeyle tasarıdan geri çektiniz. Madem paranız yok hangi akılla, hesapla bunu Bütçe Kanununa koydunuz milleti heveslendirdiniz. Bakalım Saray Koalisyonu’nun ortakları olarak bunu nasıl izah edeceksiniz” dedi.

İlgili Haberler