Azerbaycan, İsrail'den satın alacak

Azerbaycan, İsrail'den satın alacak
Kardeş ülke Azerbaycan'ın İsrail’den 'Demir Kubbe' adıyla bilinen 'füze savunma sistemi'ni satın alacağı açıklandı.

Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanı Yaver Cemalov, ülkesinin İsrail ile “Demir Kubbe” füzesavar sistemini satın alma konusunda anlaştığını söyledi.

Cemalov, Azerbaycan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığı ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri sanayi enstitüsü arasında bir anlaşma imzalandığını belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan ve İsrail şirketleri arasında birçok anlaşma imzalanmadan önce, İsrail’den 5 milyar dolar askeri teçhizat alınacağını açıklamıştı.

NE VAR BUNDA DEMEYİN!

Türkiye, geçmişte hem ABD hem de İsrail ile yaptığı askeri mühimmet ve silah alımlarında, kritik dönemlerde büyük sorunlar yaşadı. NATO kapsamında güney sınırlarımıza kurulan Patriot Füze Savunma sistemi hatırlanacağı üzere en olmayacak zamanda sökülüp götürülmüştü. 

Türkiye ile NATO arasında ağrılı devam eden ilişkilerde yaşanan tek sorun bu değil. ABD'den hem MQ-1 Predator hem  de MQ-9 Reaper İHA’ların temininde Türkiye'ye az zorluk çıkarılmadı.  PKK terörürü ile mücadelede büyük önem taşıyan Ortak Doğrudan Saldırı Levazımat’ (JDAM) mühimmat alımlarında, sözleşmesi imzalanmış olmasına karşın genel maksatlı Sikorsky'lerin alımında,  Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynlerin gönderilmesinde ve son olaral F-16'lardan atılan akıllı mühimmatların TSK envanterine katılmasında  türlü türlü güçlükler çıkarıldığını biliyoruz. Bu işin Washington ile olan boyutu. Bir de israil ile olan boyutu var ki onun da ABD ile olan "nazlı" ilişkilerden geri kalır yanı yok.

iha3.jpeg

SRAİL PARÇALARI VERMEDİ

İsrail, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F- 4 uçaklarını, yeni bir F 16 uçağının maliyeti 25 milyon dolar olmasına karşın her birisini 18 milyon Dolara modernize etti. Modernize edilen uçaklardan birisi füze sistemini algılamadı ve Suriye tarafından atılan füze ile 22 Haziran 2012'de vurularak düşürüldü. Uçakların işletme ve idamesi için ihtiyaç duyulan yedek parçalar gelmeyince tersine mühendislik ile iç piyasadan tedarik edildi.

İsrail'den alınan Heron İnsansız Hava Araçlarının (İHA) işletme ve idamesinde de sürekli olarak sorunlar yaşandı. TUSAŞ tarafından üretilen ANKA'larda  kullanılan İsrail motorunun tedarikinde sorunlar yaşandı. 

İsrail'in tek taraflı olarak çıkarttığı sorunlar nedeniyle 2007 yılında teslim edilmesi gereken İHA'larda 9 yıllık gecikme oldu.

İsrail firması tarafından modernize edilen M 60 tanklarının işletme ve idamesi için ihtiyaç duyulan yedek parçalar verilmedi. İsrail'in ambargo koyması nedeniyle ihtiyaç duyulan parçalar tersine mühendislik ile iç piyasadan temin edildi.

iha4.jpeg

BİR DAHA DÜŞÜN KARDEŞ!

Yaşanan bu tecrübeler ışığında Azerbaycan'ın da kararlarını verirken, anlaşmaları imzalarken yaşanan bu tecrübeleri göz önünde bulundurmasında fayda var. Teknolojisi ve "anahtarı" ve anahtarı başkalarının elindeki bir kubbe "demir"den de olsa koruma sağlar mı?