Azerbaycan’dan Karabağ açıklaması. Ermenilerin asılsız iddialarını tek tek çürüttüler

Azerbaycan’dan Karabağ açıklaması. Ermenilerin asılsız iddialarını tek tek çürüttüler
Azerbaycan, Karabağ'da Ermeni nüfusun yaşadığı bölgelerde "insani kriz yaşandığı" iddialarını çürüttü. Azerbaycan Dışişleri Sözcüsü Ayhan Hacızade "Karabağ'da yaşayan Ermenileri kendi vatandaşımız olarak görüyoruz" açıklaması yaptı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Karabağ'da Ermeni nüfusun yaşadığı bölgelerde "insani kriz yaşandığı" iddialarını yanıtladı.

İddiaların asılsız olduğunu söyleyen Hacızade "Karabağ'da yaşayan Ermenileri kendi vatandaşımız olarak görüyoruz ve onların anayasamıza uygun şekilde ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal hayatına entegrasyonu yönünde diyalog yürütülmesinde kararlıyız." dedi.

"BARIŞ ÖNERİSİ AZERBAYCAN'DAN GELDİ"

AA'dan Ruslan Rehimov'a konuşan Ayhan Hacızade, Ermenistan'ın Karabağ'daki Ermeni nüfusa Laçın-Hankendi yolunu kullanarak "insani yardım" adıyla sevkiyat yapma girişimini ve Ermenistan'ın Azerbaycan karşıtı iddialarını değerlendirdi.

2. Karabağ Savaşı sonrasında barış önerisinin Azerbaycan'dan geldiğini, ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda bir dizi girişimde bulunduklarını söyleyen Hacızade, tüm bunlara rağmen Ermenistan'ın askeri güçlerini Azerbaycan topraklarından tam olarak çıkarmadığını ve Laçın yoluyla yasa dışı taşımacılık yaptığını hatırlattı.

"LAÇIN SINIRI AZERBAYCAN'IN ERMENİ VATANDAŞLARI İÇİN KURULDU"

Hacızade, Laçın yolunun suistimal edilmemesi için defalarca hem Ermenistan'a hem de uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunduklarını belirterek "Fakat Ermenistan suistimali sürdürdü. Azerbaycan da egemenlik hakkını kullanarak Laçın'da sınır kontrol noktası kurdu. Laçın sınır kontrol noktası hem Ermenistan'dan gelecek tehditlerin önlenmesi hem de Azerbaycan'ın Ermeni vatandaşlarının iki yönde yasal geçişini sağlamak için kuruldu." dedi.

Ermenistan'ın bu durumu kabullenemediğini söyleyen Hacızade, şunları kaydetti:

"BÖLGEDE İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR İDDİALARI ASILSIZ"

"Ermenistan konuyu siyasi manipülasyon aracına dönüştürdü ve Azerbaycan'ın Laçın yolunu kapattığına ilişkin asılsız iddialarda bulundu. Uluslararası kamuoyu nezdinde propaganda yapıyorlar. Azerbaycan'ı Uluslararası Adalet Divanına şikayet ettiler ve Laçın'daki kontrol noktasının kaldırılmasını istediler. Uluslararası Adalet Divanında 6 Temmuz'da oy birliği ile alınan kararla Ermenistan'ın talebi reddedildi. Azerbaycan'ın egemen topraklarında sınır kontrol noktası kurması yasal bir adımdır. 'Bölgede insani kriz yaşanıyor' şeklindeki iddialar asılsızdır. Her gün Uluslararası Kızılhaç Örgütünün aracılığıyla Ermeni vatandaşlar sınırı geçiyor."

"ERMENİ TARAFI AĞDAM-HANKENDİ YOLUNUN KULLANILMASINA MANİ OLUYOR"

Hacızade, daha önce Laçın yolu ile büyük hacimli yüklerin geçişine olanak sağlandığını hatırlatarak "Fakat 15 Haziran'da sınır muhafızlarımıza ateş açılması, Uluslararası Kızılhaç Örgütünün araçlarıyla kaçak mal taşınması gibi durumlar yaşandı. Bu tür durumların önlenmesi için Azerbaycan sevkiyatlar için Ağdam-Hankendi yolunu öneriyor. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de bu yolun kullanılabileceğini açıklamıştı. Fakat Ermeni tarafı Ağdam-Hankendi yolunun kullanılmasına mani oluyor ve sahte iddialarda bulunuyor." diye konuştu.

"YÜKLERİN AĞDAM'DAN TAŞINMASINA ENGEL OLMALARI İNSANİ KRİZ İDDİALARININ ASILSIZ OLDUĞUNUORTAYA KOYUYOR"

Bazı Avrupalı yetkililerin konuya ilişkin Azerbaycan'ı eleştiren açıklamalarına da değinen Hacızade, "Azerbaycan yük sevkiyatı için alternatif yollar öneriyor. Hem Ermenistan hem uluslararası kamuoyunun bu çabaları destekleyeceğini ümit ediyoruz. Yüklerin Ağdam'dan taşınmasına engel olmaları, bölgede insani kriz olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu ve siyasi manipülasyon yapıldığını ortaya koyuyor." dedi.

"KARABAĞ'DA YAŞAYAN ERMENİLERİ KENDİ VATANDAŞIMIZ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Hacızade, ülkeye getirilen ya da götürülen yüklerle ilgili prosedürlerin hukuk kuralları çerçevesinde hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek "Ermeni nüfusun entegrasyonunu hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Karabağ'da yaşayan Ermenileri kendi vatandaşımız olarak görüyoruz ve onların anayasamıza uygun şekilde ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal hayatına entegrasyonu yönünde diyalog yürütülmesinde kararlıyız. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde Ermeni nüfusun entegrasyonu bölgede barış ve istikrar açısından çok önemli bir etkendir." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler