Azerbaycan’ın dünyaya mesajı

1. Avrupa Oyunları dördüncü gününe girerken, muazzam organizasyonun, gerek bölgesel gerek dünya çapında yüklendiği göreve, “coşku”  ile değinmek icap ediyor. 

“Olumlu” dış politikası ve  “uyumlu” girişimleri sayesinde, ülkesinde 1. Avrupa Oyunlarını gerçekleştiren Azerbaycan’ı her şeyden önce yürekten kutlamak ve desteklemek gerekiyor.

Gerçekten de; 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcunun, 20 branşta yarıştığı böylesine muhteşem bir organizasyonu yüklenen Azerbaycan’ın, Türk devletlerine moral ve tanıtım bakımından katkısının çok büyük olacağı öne çıkıyor.

Tabii ki, Azerbaycan’ın dünya çapında bir propagandası olurken, Ermeniler tarafından istila edilen topraklarının da kendiliğinden gündeme gelmesi bekleniyor.

“Sarı Gelin” ile sesleniş

Nitekim, Azeri ses sanatçısı Alim Kasımov’un,  “Sarı Gelin”  türküsünü ve geleneksel müzik türü olan muğam söylemesiyle başlayan seremoninin açılışı için, yine geleneksel enstrüman 50 nağaranın eşliğinde, ülkenin bağımsız olduğu yılları gösteren 24 sayısından geri sayım yapılması bunu ispatlıyor.

Bakü’deki tarihi Ateşgah Anıtı’nda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 26 Nisan’da yakılan meşale, 5 bin 500 kilometrelik ülke turunun ardından Azeri paralimpik şampiyonu İlham Zekiyev tarafından stada getirilerek oyunların başlangıcı yapılması bile dünyaya büyük mesajlar yüklüyor.

Azerbaycan kültür ve tarihini yansıtan, geleneksel minyatür sanatının ve sembollerin kullanıldığı havai fişek, koreografi ve ışık gösterileriyle süren törenin devamında Cumhurbaşkanı Aliyev’in oyunların başladığını resmen ilan etmesinin yanı sıra yaklaşık 2 bin oyuncunun geleneksel Azerbaycan halayı olan  “Yallı”yı oynaması da verilen mesajlar arasında yer alıyor.

Liderler Bakü’de buluştu

Bu arada; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı AleksandrLukaşenko, Karadağ Cumhurbaşkanı FilipVuyanoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı TomislavNikoliç, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladenİvaniç, Türkmenistan Devlet Başkanı GurbanguliBerdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Bulgaristan Başbakanı BoykoBorisov, Gürcistan Başbakanı İrakliGaribaşvili, Çek Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Jan Hamachek, Monaco Prensi II. Albert’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 15 devlet başkanı ve liderle, hemen hemen 40 üst düzey devlet yöneticisinin seremoniye onur konuğu olarak katılması da Azerbaycan’ın aldığı mesafeyi gösteriyor.

Ülke tarihinin en büyük organizasyonu olan 1. Avrupa Oyunları’nda 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 20 branşta yarışıyor.

Dört yılda bir düzenlenmesi planlanan organizasyonda sporcular, 2016 Rio Olimpiyatları öncesi önemli bir sınav veriyor.

Bakü’de 5’i yeni, 7’si yenilenen, 6’sı da geçici inşa edilen 18 tesiste yapılan oyunlar süresince 800’ü yabancı, 700’ü yerli yaklaşık bin 500 gazeteci görev yapıyor.

Oyunlar 17 gün sürecek

Avrupa Oyunları 17 gün sürecek ve 28 Haziran’da yapılacak kapanış töreniyle sona eriyor.

Öte yandan, açılış törenine katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikili görüşmesindeki ilgi çekici diyalog haber ajanslarınca iletilmiş bulunuyor.

Erdoğan, açılışa AB ülkelerinden hiçbir liderin katılmadığına dikkat çekerken, Putin ise gülümseyerek,  “Türkiye, AB’ye katılmaya aday bir ülke olarak tüm AB’yi burada görmek isterdi” yanıtı halen tartışılıyor.

Bütün bu sportif, sosyal ve politik gelişmeler, dost ve kardeş ülke Azerbaycan’da cereyan ederken, 1. Avrupa Oyunları’nın Yeniçağ Gazetesi dışında Türk basınında çok cılız bir şekilde değerlendirilmesi üzüntünün yanı sıra insanı acı acı düşündürüyor.

Yazarın Diğer Yazıları