Azerbaycanlı kardeşlerin hassasiyetlerinin ortağıyız

Amerika Başkanı Obama’nın yurdumuzu ziyaretinden ve beyanlarından sonra, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde değişik görüşler ortaya döküldü.
Hele Devletimizin en üst seviyesindeki görevli kişilerin birbirini tekzip eden görüş bildirmeleri, toplumumuzu ve kardeş Azerbaycan Cumhuriyetimizi endişeye sürükledi.
1993 yılından beri kapattığımız Ermenistan sınır kapısının açılacağı haberi, bu konuda hassas ve muhatap olan Azerbaycanlı kardeşlerimizi bizlerden daha çok etkilemiş ve üzmüştür. Ermeni istilasından kaçıp Bakü’ye sığınan “Karabağ kaçkınları” dediğimiz kardeşlerimiz, bakın bize nasıl hitap ettiler;
“Meni yaman koyma oy bala
Türkiyemiz yardım etsin, toprağımızı alalım
Yoh, kurban olum açmayın. Gül Erdoğan’a deyin ki, icaze vermesin.
Gül halimizi görse Ermeni ile dost olmaz.”
Sayın okurlarım bildiğiniz gibi 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin bir bölümü dağılmış ve beş Türk Cumhuriyetimiz özerkliğine kavuşmuştur. Bu arada Azerbaycan Türk Cumhuriyetimiz kuruluş hazırlıkları ile uğraşırken ve henüz savunmasını yapacak askeri güçten mahrumken, Ermenistan, Sovyetler Birliği’nin ve Batılıların yardımı ile uluslararası suç işlemiştir. Bizden de, soykırımı iddiası ile toprak ve tazminat talebinde bulunmuştur. İşte bu olaylardan sonra Türkiye Cumhuriyetimiz 1993 yılında, Türkiye-Ermenistan sınırını kapatmıştır. Bugüne kadar da bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri bu kararımızı uygulamaya devam etmiştir.
Yalnız AKP iktidarı, bu hassas konuda yanlış uygulamalarına devam etmektedir. Aynı partiye mensup, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan bu hassas konuda aksi görüşü ifade ediyorlar. Türkiye’nin Ermenistan sınırlarını açacağına ilişkin beyanları ile bütün yurtta ve Azerbaycan’da sert tartışmaların yaşanmasına vesile oluyorlar.
Azerbaycan milletvekili ve Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Eşbaşkanı sevgili kardeşimiz Sabir Rüstemhanlı, “Yaşananlar Ermenistan’la Türkiye’yi yakınlaştırmak değil, Türkiye ile Azerbaycan’ı parçalamak niyetinden kaynaklanıyor. Ermenistan hiçbir talebinden taviz vermemişken, Türkiye’nin Azerbaycan’ı zor durumda bırakacak taviz hazırlaması bundandır. Dış güçler Türk Dünyasına karşı en sinsi darbe hazırlığı içindeler” demiştir.
Yine, Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı kardeşimiz, Milletvekili Guliyev, Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Başkanı Rauf Zeyni ve Prof. Çetin Elmas’dan oluşan heyet, Azerbaycan’da son dönemde Türkiye’mize yönetilen olumsuz bakış açılarının gerçekçi olmadığını belirtmek amacı ile, gazetemizin Ankara temsilcisini ziyaret etmişlerdir. Azerbaycan’daki radyoların Türkçe müzik yapmadıkları yönündeki haberlerin ve Eurovision şarkı yarışmasında Azerbaycan’ın Türkiye’ye puan vermeyeceği haberlerinin doğru olmadığını bildirmişlerdir.
Caferilerin dini lideri S.Ahmet Erdem de, Ermenistan sınır kapısının açılması tartışmalarının “İki devlet bir millet” düşüncesine zarar vereceğini belirterek “Sınır açmak kardeşliğe yakışmaz” dedi ve Ermenilerin Ağrı Dağı’nı Ermenistan’ın simgesi olarak kabul ettiklerini, dolayısıyla Türkiye’den toprak talepleri olduğunu hatırlatarak, Ermenistan’ın Türkiye’nin “Soykırım” yaptığını ısrarla iddia ettiğinin asla unutulmaması gerektiğini vurguladı. “Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi işgal altında iken sınırın açılması kardeşliğe yakışmaz. Türk Milleti bu kardeşliğin bozulmasına asla müsaade etmeyecektir” diyerek, hepimiz adına konuştu.
MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal kardeşimizin daveti üzerine de, Azerbaycanlı milletvekili hanımlardan kurulu bir heyet,  “Ermeni meselesini”  liderlerle görüştükten sonra bugün de bir basın toplantısı düzenleyerek bizleri aydınlatacaklardır.
“İki devlet bir millet”  olanlar hassasiyetlerinin de ortaklığını yerine getireceklerdir.
Tanrı Türk’ü Korusun.    

Yazarın Diğer Yazıları