Azınlık hükümeti için AKP’nin eli rahatladı

Azınlık hükümeti için AKP’nin eli rahatladı
Kanadoğlu, “MHP, çekimser oy taktiğiyle azınlık hükümetine yol verebilir” dedi

Azınlık hükümeti için yeşil ışık yakıldı

Güvenoyu için AKP’nin sandalye sayısının, ret oyundan fazla olması gerektiğini söyleyen Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “AKP azınlık hükümeti için 276 oya gerek kalmaz. Hükümetin kurulması ve düşürülmemesi için MHP’nin çekimser oyları yeterli” diye konuştu.  

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, MHP’nin TBMM başkanlık seçimindeki tavrıyla AKP azınlık hükümetine de yeşil ışık yaktığını savundu.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, MHP’nin TBMM başkanlık seçimindeki tavrıyla AKP’nin kuracağı azınlık hükümetine de yeşil ışık yaktığını savundu. Kanadoğlu, “Azınlık hükümetini kurarsa AKP 276 sayısını bulmaya da gerek kalmayacak. MHP-HDP ile aynı yönde oy kullanmıyor. MHP ne yapacak? Geçersiz oy mu verecek? Bunu yaparsa AKP azınlık hükümeti kurulur” dedi. 

MHP yolu açtı

Sabih Kanadoğlu, azınlık hükümeti kurulduğunda düşürmek için de 276 oy gerektiğine dikkat çekti. AKP’nin kuracağı azınlık hükümetine CHP ve HDP’nin ret oyu vermelerinin düşürmek için yetmeyeceğini söyleyen Kanadoğlu, şöyle konuştu: “CHP, karşı oy verecek büyük ihtimalle. HDP’de veriyor. MHP ne yapacak? HDP ile beraber mi olacak? Buradaki çelişki açıkça dikkat çekiyor. Hiçbir şeye gerek yok. AKP azınlık hükümetini kurdu, ‘HDP ile aynı yönde oy kullanmam’ dediler. Çekimser mi verecek? Çekimser verdiği takdirde azınlık hükümeti kurulur, güven oyu da alır.”

Koalisyona ihtiyaç yok

MHP’nin sergilediği tavırla koalisyon ihtimalini de ortadan kaldırdığını kaydeden Kanadoğlu, AKP’nin pazarlık masasına eli güçlü olarak oturacağını söyledi. Erken seçimin gündemde olmasına rağmen AKP’nin azınlık hükümetini tercih etmesinin mümkün olduğunu anlatan Kanadoğlu, “Her hangi bir koalisyon yapmaya ne ihtiyacı var ki. Erken seçim çok tartışılıyor ama erken seçimden önce bu ihtimal de var” diye konuştu. TBMM İçtüzüğü Madde 124’te Hükümetin güvenoylaması şöyle anlatılıyor: Oylama açık oyla olur. Başkanlık, 276 milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu aldığını bildirir. 

Bahçeli ne yapmıştı?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM seçimden önce yaptığı açıklamada “Son tura kadar adayımızı destekleyeceğiz. Elense bile son turda sandıktan 80 geçersiz oy çıkacak” demişti. Bahçeli’nin bu tavrı herkesi şaşırtırken, TBMM Başkanlık seçiminde MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, 3. turda HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile birlikte elenmişti. Son turda AKP’nin adayı İsmet Yılmaz, 258 oy alarak, CHP’nin adayı Deniz Baykal’ı geride bırakıp TBMM Başkanı oldu.