Aziz Sancar’dan itiraf

Aziz Sancar’dan itiraf
Aziz Sancar: Ben Türkiye’ye geldim geleli hiç televizyon açmadım, gazete okumadım. Çünkü hep kavga var.

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye’deki üniversite turlarını sürdürüyor. Sancar dün son olarak İstanbul'da Medipol Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Türkiye’ye geldiğinden beri hiç gazete okumadığını ve televizyon izlemediğini belirten Sancar bunun nedenini ise “Çünkü hep kavga var” diye açıkladı.

“SAĞCI MIDIR SOLCU MUDUR?”

Buradaki etkinliğe Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da katıldı. Söyleşide Kavranoğlu'nun bir anısına da değinen Sancar şöyle konuştu: “‘Nobel aldı' denince Sayın Kavranoğlu ‘Bu sağcı mıdır, solcu mudur' diye sormuş. Bu, Türkiye'nin gerçeğidir. Google'dan baktıktan sonra seviniyor. Aziz Sancar milletine, vatanına bağlı, Atatürkçü… Ben Türkiye'ye geldim geleli hiç televizyon açmadım, gazete okumadım. Çünkü hep kavga var. Eğer Türkiye bilimde öne geçecekse bu sosyal sorunları da çözmemiz lazım. O zaman bilim adamlarımız sosyal sorunlara kafa yorup üzülmez. Doğru dürüst bilim yapar.”

SANCAR: NOBEL ALMAK İÇİN ARAŞTIRMA YAPMAYIN

Üniversitenin REMER Laboratuvarlarında incelemelerde bulunan Sancar, hınca hınç doldurulan amfide öğrencilere tavsiyelerde de bulundu. Nobel almak amacıyla araştırma yapmanın doğru bir çaba olmadığına işaret eden Sancan; Amerika'da sadece Nobel alabilmek için araştırma yapan pek çok kişiyi tanıdığını ve bunların hiçbirinin Nobel alamadığını belirtti.

Nobel'in çok önemli olduğunu ama başarıda tek kıstas sayılamayacağını kaydeden Sancar, örneğin Prof. Gazi Yaşargil'in Nobel ödülü alamadığını ama çok önemli bir bilim insanı olduğunu belirtti.  DNA hakkında yaptığı çalışmaya değinen Prof. Sancar, “Eğer bu alanda bir değerlendirme yapılırsa ben Nobel'i alırım diye eşime söylemiştim” dedi.

“BAŞARIMI ATATÜRK’E VE CUMHURİYETE BORÇLUYUM”

Sancar sözlerini şöyle sürdürdü; “Sizi okutan ve bugünlere getiren ailenize ve memleketinize büyük borcunuz var. Her ne yapıyorsanız çok çalışın ve borcunuzu ödemeye çalışın. Bana ‘Nobel hayatını nasıl etkiledi?' diye soruyorlar. Meşhur oldum, en önemlisi o. Nobel almasaydım burada olamazdım. Ama araştırmalarıma devam ediyorum, edeceğim. Nobel dersini Osmanlı tuğrası motifli kravat ve Atatürk ve Türk bayrağı rozetim ile verdim. Çünkü ben başarımı Atatürk'e ve Cumhuriyete borçluyum. Tarihimi ve milletimi de çok seviyorum.”