Azmin varsa eğitimin yaşı yok

Açık öğretim lise ve açık öğretim üniversitesi olarak geçtiğimiz hafta her yaştan öğrencilerimizin sınav heyecanlarına tanık olduk. 

Gündem ekonomideki hareketlilik ve eğitim sistemindeki kargaşa ve kadına şiddet olayları... Borsadaki iniş çıkışlar, Euro ve dolardaki yükseliş...

-Valla bu zamanda Allah kimsenin aklını, ruh sağlığını bozmasın,  İstanbul'daki güneş gülerek ısırgan oldu... Soğuk bu sene donduracak. Ayaz  çok içimizi ve cebimizi karartacağa benziyor, donmazsak bu sene iyidir... Diye konuşan dertleşen amcalar, teyzeler, her yaş grubundan vatandaş konuşmalarını duyuyorum.

Malum mevsim artık kış. İlk karla buluşan illerimiz bile var... Aman dikkat!.. En büyük zenginliğimiz olan ''sağlığınızı'' ihmal etmeyiniz. Güneşin yalancı gülüşüne aldanmayınız. Kirli havanın etkisiyle alerjik,  astım, KOAH sağlık sorunları olanlar mevsim geçişlerinde kullandığınız ilaçlarınızı içmeyi unutmayınız.

Buradan uyarımızı da yapalım.. Doğal gaz, petek, soba vs... Isınma araçlarının yıllık bakımlarını mutlaka yaptırmayı unutmayınız. Geçmiş dönem yazılı ve görsel basında üzücü haberler ihmaller yüzünde bizleri yeniden üzmesine izin vermeyelim. Tedbiri elden bırakmayalım. Aman dikkat!

Yazımın başında belirttiğim gibi bu hafta sınav haftası olarak İstanbul haftayı haftaya bağlamış olarak tamamladı.

Her yer öğrenci kaynıyor. Çünkü gelecek kaygısı yaşamamak, daha iyi şartlarda iş bulmak, emeklilik hayallerinde yarım kalan eğitimlerini tamamlamak, ileri aşamada kısmette varsa daha iyi derecelerle maaş almak için açık lise ve üniversite öğrencilerinin sınav çıkışı heyecanlı konuşmaları ve gözlemlerimde öğrenci nabzını görüyorum.

Konuşmalarda sınava girenler kendinden emin:

-Tamamdır, çok basitti, geçtim, sorular birbirine çok yakındı.. arada kaldım, çok çalıştım ama benim hazırlandığım sorular değildi, yine kaldım.. heyecan yaptım hepsini unuttum, yorumsuzum...

İçine kapanıkları, kendine kızanları ve birbirlerini kutlayanları eğitim sistemini hâlâ çözemeyenleri olumlu olumsuz eleştirileri duymak mümkündü.

Bir grup genç kaptırmış kendini sınavın etkisine:

-Sinirlendim bizlerin işi daha zor.. örgün eğitimle açık öğretim sistemini eşitlemek için geçen FOX televizyonunda denk geldi izledim.. öğrenci arkadaş röportajında; bence bu sistemi değiştirenlerin de bence sistemi çözdüğünü düşünmüyorum dedi. Kesinlikle katılıyorum. Bu kadar eğitim sistemi geleceğimiz sürekli değişir mi arkadaş.. Kafam almıyor hep stresli sınava giriyorum.. 2 yanlış bir doğruyu götürüyor.. O zaman sözlü ve mülakatı da koysunlar örgündeki gibi hem de geçmemiz kolay olsun. Yine uzatmalı sınavlar bizi bekliyor... Diye heyecanla sitemini paylaşıyorlardı..

Diğer taraftan belli ki emekliliğe katkı olsun diye diplomayı almaya çalışan orta yaş öğrenci grubunun konuşmasında ise:

-Bizim kızlarla ben de o zamanlar başladım. Kızlar çoktan bitirdi. İşe bile girdiler, çalışıyorlar. Birisi de evlendi çocuğu var.. Hadi biter diye  yıllardır bitmeyen öğrenciliğim var. Hem maddi hem de manevi kayıp... Hâlâ 2 dersten kalıp kalıp duruyorum. Bizimkiler gülüyor. Anne bırak başkalarının hakkını yeme.. Zorlama şartlarını emekliliğin geldi diye takılıyorlar.

Onlar da haklı ben de. Zamanında şartlardan dolayı okuyamadım. Yarım bıraktım. Yaş alınca da başka sorumluluklar, üzüntü, sıkıntı, sevinç, iş hayatı, çoluk çocuk bak, büyüt, eve destek ol derken kafa yorgun olarak.. yıllar geçti.. Gitti.. 

Pişman değilim. Güçlü kadınım, kafam rahat eskisi gibi değilim. İnat ettim. Hayallerime kavuşacağım. Yılların, gençliğimin, acısını çıkaracağım. Bizimkilerden habersiz dershaneye de yazıldım. Bu yıl tamamdır. Doğum günümde herkes bizde olduğunda alın size en güzel hediye diye şaşırtıcam bizimkileri. Çerçeve yapıp baş köşeye torunlarımın yanına koyacağım.

Konuşmaları azmin zaferi dedirtecek kadar mutluluk vericiydi.

Bu güzel örnek; bizden geçti, yapamam, bizden geçti diyenlere.. Hayatımızda dönemsel hepimizin iniş çıkışları mutlaka olacaktır. Önemli olan sabır. O dönemleri geçeceğinin bilinciyle pes etmeden atlatmak. Ne istediğinize emin adımlarla, kararlılıkla, beyninizde olgunlaştırarak  hedefe yönelmek. Biliyorsunuz ki kimileri geç.. kimileri ise, erken hayallerine kavuşabilir. Yeter ki hedef koyalım.. isteyelim.

Gönülden istersek her şeyi başarabiliriz

Sağlıklı güzel haberler almanız dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları