Atlar sakatlanınca neden vurulur?

Atlar sakatlanınca neden vurulur?
Herhangi bir sebepten sakatlanan atları sahipleri neden vurur, tedavisi mümkün değil midir?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; Atlardaki kemik kırılmalarının tedavisi ve iyileşme süreci kedi, köpek gibi küçük hayvanlara veya insanlara kıyasla çok daha zordur. Ortalama 500 kg''lık ağırlığa sahip bu cüsseli hayvanların bacaklarındaki kırıklar farklı türlerde olabilmektedir.

Çatlamasına rağmen parçalara ayrılmayan bir kemiğin tedavisi nispeten basittir. İki parçaya ayrıldıysa ve deride açık bir yaraya neden olduysa tam kırık gerçekleşmiştir. Daha fazla parçaya ayrıldıysa parçalı kırık gerçekleşmiştir.

BACAĞININ KIRILDIĞINDAN ŞÜPHE EDİLEN BİR ATIN RÖNTGENİ ÇEKİLEREK DURUM TESPİTİ YAPILABİLİR.

Kırılan kemikler kaslarda ve sinirlerde hasara neden olduysa ciddi bir kırık var demektir. Bu bölgede kan akışı bozulabilir ve zamanla yaranın enfeksiyon kapma riski artar. Enfeksiyonu önlemek için verilmesi gereken antibiyotik miktarının atın cüssesiyle doğru orantılı olması gerekir, bu yüzden atlarda enfeksiyonu tedavi etmek bir hayli zordur.

KIRILMANIN GERÇEKLEŞTİĞİ ANDAKİ İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİDİR.

Bu kadar ağır bir hayvan, dengesini sağlayabilmek için dört ayak üzerinde durmaya çalışacağı için refleks olarak kırık ayağının üzerine basacaktır, bu da kırığın daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Oysa kedi ve köpek gibi hayvanlar üç ayak üzerinde durabilirler, ne yazık ki atlar bununla baş edemez.

İYİLEŞME SÜRECİNDE KIRIK BACAĞIN HAREKET ETTİRİLMEMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR.

Hasar alan bölgeye yük binmemesi gerekir fakat atlarda bunun sağlanması oldukça güçtür. Haftalarca yatabilmeleri mümkün değildir. İyileşme sürecinde at, ağırlığını diğer üç bacağına vereceği için sağlıklı toynaklarına fazla yük binecektir, bu da enfeksiyon oluşma riskini artıracaktır.

FİLMLERDE SİLAHLA ÖLDÜRME SAHNELERİ ÇOK YAYGINDIR FAKAT BUNLARIN GENELLİKLE VETERİNERE UZAK OLAN KIRSAL KESİMDE VE GEÇMİŞ YILLARDA YAŞANDIĞINI HATIRLATMAKTA FAYDA VAR.

Atların bacak kırığı tedavisi hâlâ zor olsa da modern tıp sayesinde geçmiştekine kıyasla ölüm oranının azaldığını belirtelim. Tedavi edilemeyecek kadar ciddi bir kırık olduğu görülürse ve iki ayrı veteriner hekim hemfikir olursa iğneyle uyutma tercih edilebilir.