Bademcikler çocuklarda ciddi sorunlar doğuruyor

Bademcikler çocuklarda  ciddi sorunlar doğuruyor
Bademcikler irileştiğinde boğazın çapını daraltarak hem çocuklar, hem de yetişkinlerde horlamaya ve uykuda nefes tıkanmasına neden olur.

 Ancak çocuklarda tehlikenin boyutları daha büyüktür. Çünkü horlama, huzursuz uyku ve gece terlemeleri; çocuklarda büyüme ve gelişme bozuklukları, saldırganlık, huysuzluk ve öğrenme güçlüklerine sebep olabilmektedir. Çağdaş ve yeni yöntemlerle bademcik ameliyatı ve sonrası artık çok daha kolay.


Bademcikler kalp ve eklem romatizmasına neden oluyor
Çocuklarda yapısal olarak zaten dar olan havayolunu tıkayan en önemli sebep, geniz eti ve bademciklerdir. Çocuklarda uykuda nefes zorluklarının tüm dünyaca kabul edilmiş tedavisi de bademciklerin ve geniz etinin alınmasıdır. Bademcikler ve geniz eti (büyük olmasa da) yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanma durumlarında, çocukları kalp ve eklem romatizması riski altında bırakır. Sık enfeksiyon geçiren çocukların da bademcik ve geniz etleri ameliyatla alınmaktadır. Tanıda çocuk yaş grubunda, aileden alınan bilgiler çok önemlidir. Atakların sıklığı, şiddeti, tıkanıklık bulguları, uykudaki solunum problemleri tanı ve tedavi seçeneğinin belirlenmesinde çok önemlidir. Buna ilave olarak muayene bulguları ve kan tetkikleri de büyük önem taşımaktadır.  Tıkayıcı belirtiler (bademcikler büyüyerek solunum yolunu tıkayabilir), uyku ile ilgili solunum problemleri (horlama, uyku apne sendromu), bademcik apsesi, yılda ortalama 4-5 kez bademcik enfeksiyonu geçirme, romatizmal ateş, kalp kapakçık hastalığı, böbrek rahatsızlığı gibi komplikasyonlar sayılabilir. Klasik bademcik ameliyatı genel anestezi altında, bademciklerin, kapsülüyle birlikte disseksiyon yöntemi ile çıkarılması şeklindedir. Bademcikler kan dolaşımı fazla olan dokulardır. Bu yüzden ameliyat sırasında ve sonrasında kanama ihtimali vardır.