BAE ile 27 milyar dolarlık takas!

Çoğu Arap ve özellikle Körfez ülkelerinde trajik olaylar olurken; Türkiye'nin kendini her türlü olumsuz gelişmelerden koruması gerekiyor.

Gerçekten de, Suudi Arabistan'dan tutun Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkelerle hem siyasi hem ekonomik ilişkilerimizi "hassasiyet" içinde muhafaza etmemiz için azami gayreti göstermemiz icap ediyor.

Her ne kadar "tarafsızlık" konumumuzu korumaya çaba harcasak bile, Katar'a daha çok "meyil" gösterdiğimiz yolunda intiba oluşmuş bulunuyor.

Oysa, Suudi Arabistan'ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri'yle hem politik hem de ekonomik ilişkilerimizin donmaması için çaba harcamak bize düşüyor.

Zira, Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimize bir göz atıldığında çarpıcı rakamlar ve gelişmeler görünüyor.

Nitekim Emaar'ın, Uluslararası Rixos şirketi ile ortaklaşa Antalya'da yaklaşık 639 bin metrekare arazi üzerine turistik mesire alanı açacağını açıklaması hemen hatırlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri kökenli "Capital Plaza Grup" 9 milyar dolarlık aktifleri yönlendiriyor.

İstanbul'da şubesi bulunan Capital Plaza Grup, Türkiye piyasasında 2007 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Grup tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de, yaklaşık 900 milyon dolarlık iş hacminin daha da geliştirilmesi projeleri tasarlanıyor.

Yarımca'da Dubai Port

Öte yandan bir kamu kuruluşu olan Dubai Uluslararası Limanları Şirketi'nin  geçtiğimiz yıl, "Yarımca" bölgesinde Türkiye'de en büyük liman olarak sayılan Dubai Port'u hizmete açtığını da belirtmek öne çıkıyor.

460 bin metrekarelik alan üzerine kurulmuş ve yaklaşık 1.3 milyon standart konteyner alabilecek kapasiteye haiz liman, Asya ile Avrupa'ya olan bağları güçlendirirken, "İzmit Körfezi"nin en önemli sanayi bölgesi haline gelmesine imkan tanınması programlanıyor.

Böylelikle, Emirlikler'deki iş adamlarının, Türkiye'de bulunan pazarda beslenmelerinin de önemli rol oynadığı anlaşılıyor.

Zaten büyük yaralar alan turizm sektörümüzün, BAE ilişkileri sayesinde önemli adımlar atması bekleniyor.

Ayrıca, Emirlikler'de açılan 'Emlak Fuarları', Türkiye'deki konut ve ticari birimlerin satışında çok büyük ilgi görmesine neden oluyor.

Birleşik Arap Emirlikleriyle ticari ortaklıklarda Türkiye'nin konumu 15. sırada olduğunu özellikle vurgulanıyor.

Türkiye Emirliklerden yapılan ithalat sıralamasında altıncı devlet konumunu koruyor.

Emirliklere yapılan ihracatta ise 13. sırada kalıyor.

Böylece iki devlet arasındaki ilişkinin ortaklıklar ve planlama açısından ne denli önemli olduğu açıkça görülüyor. Ayrıca Emirlikler ile Türkiye arasındaki ticari takas hacminin yaklaşık 27 milyar dolar olduğu ve bu hacmin tamamının ithalat-ihracat işlemlerine dayandığı hesaplanıyor.

Siyasi ilişkilere gelince

Aslına bakılırsa, Türkiye ile Emirlikler arasında uzun yıllardan beri bulunan iş birliğine dayalı dostane bağlantıların yanı sıra, siyasi  ilişkiler "normal" hatta "dostane" seyrediyor.

 Üstelik, 2017'nin başlarında Riyad'da yapılan Körfez-Türk Bakanlar toplantısında Ankara ile Abu Dabi arasında daha da yakınlaşma olduğu biliniyor.

Özellikle ortaklaşa yapılan açıklamalarda, içlerinde Emirlikler de olan tüm körfez ülkelerinin meclisi tarafından yayınlanan deklarasyonda "FETÖ" terör örgütünün başarısız kalkışma hareketinin kınanması, siyasi ilişkilerin olumluluğuna işaret ediyor.

İki ülke arasında çeşitli ilişkiler sürdürülürken, geçtiğimiz ekim ayı başlarında Türkiye Dışişleri Bakanı'nın hazır bulunduğu toplantıda, Bab Al-Mandab Kanalı yakınında Emirliklere ait sivil "Swift" gemisine yapılan saldırının, Uluslararası suların güvenliğini tehdit eden bir teşebbüs olduğu vurgulanması, Körfez devletleri ile Türkiye arasındaki iş birliğine örnek oluşturuyor.

İster inanın, ister inanmayın, bunca gelişmeler yaşanırken, Birleşik Arap Emirlikleri'nin kendini soyutlaması dünyayı hayretler içinde bırakıyor.

Gerçekten de, Arapların 7 ülkeden oluşturdukları bir bakıma Birleşmiş Devletler'i "örnek" bir birlik ve uzlaşma ortaklığı sergiliyor.

Uçsuz bucaksız bir çölde Birleşmiş Devletler, Orta Doğu'ya adeta göz kırpıyor.

Barışa "bayrak" açıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları