Bağdat-Erbil anlaştı Ceyhan tam kapasite

Bağdat-Erbil anlaştı Ceyhan tam kapasite
Gelecek yıldan itibaren Türkiye’ye Kerkük-Yumurtalık (Ceyhan) petrol boru hattından petrol sevkiyatının 3 katına çıkarılması hedefleniyor

Tarihi dip yapan petrol fiyatlarına karşın Kuzey Irak Yönetimi petrol ihracatını artırmak için hummalı bir çalışma yürütüyor.  Kuzey Irak Bölgesel  Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin geçen hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde Bağdat-Erbil arasında varılan petrol anlaşması gündeme geldi. Gelecek yıldan itibaren Türkiye’ye Kerkük-Yumurtalık (Ceyhan) petrol boru hattından petrol sevkiyatının 3 katına çıkarılması hedefleniyor. Gelecek yıl 520 milyar metreküp doğal gaz ihracı için lisanslama çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. Ceyhan’a günde 800 bin varil ham petrol akacak.
14 milyon varil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Irak’ın normalleşmesine konulacak katkı Türkiye tarafından en üst düzeye çekilecektir” dedi. Yıldız, “World Energy Outlook 2014 Raporu Türkiye Tanıtımı” toplantısının ardından Irak’a ilişkin bir soru üzerine, ülkelerin öngörülerinin başarısı kadar güçlenebildiğini, Türkiye’nin enerji alanında öngörülerinde büyük başarı kaydettiğini söyledi. Irak’ın 2040 yılına kadar dünyanın petrol tedarikiyle ilgili en önemli ülkelerinden biri olduğunu anlatan Yıldız, “14 milyon varil 2040 yılına kadar kapasite artışı olacak. Bunun en az 4 milyon varillik kısmı Irak’ta olacak. Nasıl olur da Türkiye Irak’la alakalı konulara kayıtsız kalabilir? İsterse kim söylüyor olursa olsun, bu gerçeği örtemez, kapatamaz” diye konuştu.
Yeni anlaşmalar
“Türkiye önümüzdeki aylarda daha yeni firmalarla yeni anlaşmalar yapmak üzere hazırlık içindedir” diyen Yıldız sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim Bağdat’ta TPAO olarak da yapılan anlaşmalar çerçevesinde, Erbil’le yapılan sözleşmeler çerçevesinde Irak’taki enerji dış ticaret hacmini daha da artıracaktır. Bunun ne kadar isabetli olduğunu her geçen gün daha da anlamış oluyoruz. Irak’ın istikrarsızlığı bizi ilgilendirir, dolayısıyla Irak’ın istikrarı da bizi ilgilendirir. Irak’ın normalleşmesine konulacak katkı Türkiye tarafından en üst düzeye çekilecektir. Şu anda yaptığımız işlemler de budur” diye tamamladı.
Yükümlülük bulunmuyor
Türkiye ve Irak arasında 19 Eylül 2010 tarihinde imzalanan Ham Petrol Boru Hattı (ITP) anlaşmasını anımsatan Yıldız, “Irak’ın kuzeyi ya da güneyinden geldiğine bakılmadan ’Irak menşeli petrolün’Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’ndan (Kerkük- Yumurtalık) sevkiyatına yönelik faaliyetler sürüyor. ITP Anlaşması bir taşıma anlaşması olup, ülkemizin gelen petrolün alım-satımı konusunda hiçbir yükümlülüğü bulunmuyor” değerlendirmesini yaptı. Kuzey Irak Yönetimi, 2015’in ilk çeyreğinde itibaren Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattından Türkiye’ye günde 800 bin varil ham petrol akıtacak. Yılın ilk 6 ayında da 1 milyon varil petrol ihraç edilmesi hedefleniyor. TÜPRAŞ da, Irak’tan gelen petrolden alım yapmaya başlarken, gelecek yıldan itibaren Kuzey Irak’ta üretilecek gaz da Türkiye pazarına akmaya başlayacak.