Bağımlı çocuk (1)

"Anneanne çocuğu " dediğimiz çocuklarda okul korkusu daha sık görülür. Çünkü bu gruptaki çocuklar aşırı sevgi ve koruma altına alınmışlar ve pek çok işleri büyükanne tarafından onlar adına yapılmıştır. Böyle yetişmiş bir çocuk okulda kendi işlerini yapamayacak olmaktan korkmuş olabilir. Böyle durumdaki çocuklara  okula adapte olmaları konusunda yardımcı olmak gerekir.
Ya kaybolursam ?
Çocuğunuzu belki daha önceden okula götürdünüz, sınıfını gösterdiniz, okul servisine nasıl bineceğini de detaylıca anlattınız hatta gösterdiniz. Ama ne olursa olsun o, kocaman okulda tek başına. Ya yerini unutur da sınıfını bulamazsa. Ya aynı anda bir sürü çocuğun olduğu okul çıkışlarında binmesi gereken servisi bulamazsa. Ya servis şoförü onun evininin nerede olduğunu unutursa ve evine dönemezse?
Eğer çocuğunuz kaybolmayla ilgili bir korku geliştirdiyse onunla aynı servise binen ve sizin çocuğunuzdan daha sonra servisten inen daha büyük bir çocuktan yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Böyle bir güvencenin var olması serviste kimin yanında oturacağını bilmesi çocuğunuzu rahatlatacak ve bir süre sonra iyice ortama alışacağından bu sorun da ortadan kalkacaktır.

Herkesin içinde
konuşması gerekir mi?
Bazı çocuklar çok utangaç olabilir. Bu çocukların okul korkularının daha yoğun olması normaldir. Mesela ya öğretmenin dediğini anlamaz da soru sorması gerekirse veya ya hiç tanımadığı biri ona soru sorarsa? Peki ya tuvalet sınıftan uzaktaysa ve sıkışınca oraya yetişemezse? Ona özellikle soru sormanın hiç kimse tarafından kötü karşılanmayacağını öğrenmek için soru sormanın çok doğal olduğunu ve öğretmenleri bu sorulara seve seve cevaplayacağını anlatın. Öte yandan çocuğunuz iletişim konusunda çok zorluk çekiyorsa ona evde nasıl davrandığınızı da gözden geçirmeniz gerekir. Örneğin aile içinde veya tanıdıklarınızla beraber olduğunuz toplantılarda ona da söz hakkı veriliyor mu? Çocuk soru sormanın dışında yapmak istediği veya istemediği bir işi açıkça söyleyebiliyor mu? Fikrini beyan eden çocuğunuzun söyledikleri ne derece uygulanıyor. Unutmayın çocuğun öz güven duygusu önce evde gelişir.

Yazarın Diğer Yazıları