Bağımsızlık fırsatıymış!

Bağımsızlık fırsatıymış!
İngiliz Times gazetesi, Kuzey Irak’taki şiddet ve kargaşa ortamının Kürtlere bir anda, tam bağımsızlıklarına kavuşma ve asırlık rüyaları olan Kürdistan devletini kurma fırsatı sunduğunu yazdı.

Kürtlerin hızla, zengin petrol yataklarının bulunduğu ve gelecekteki başkentleri olarak gördüğü Kerkük’ün denetimini ele geçirdiği belirtilen yazıda, “Peşmerge, güneye ilerleyen IŞİD örgütünden gelebilecek bir saldırıyı püskürtmeye hazır” deniyor.
Michael Binyon imzalı analiz şöyle devam ediyor:  “Bağdat’ta Şiilerin hakimiyetindeki bocalayan Nuri el Maliki hükümeti, artık hiçbir şekilde Kürtlere otoritesini dayatacak ve açık piyasada petrol satmasını engelleyebilecek durumda değil.

İstikrar unsuru
“Kürtlerin eski, güçlü düşmanı Türkiye, Kürdistan’ı şimdi istikrar tamponu, ekonomik ve siyasi müttefik olarak görüyor. Erbil’deki bir çok kişi Kürt yönetiminden, IŞİD’in zaferi ve Bağdat’taki panik halinden yararlanarak, İngilizler ve Fransızlar tarafından çizilen sınırları yeniden belirlemesini ve Irak’tan ayrıldıklarını ilan etmesini istiyor.“