Bahar sendromu (1)

Her yıl kasvetli kış mevsiminden çıkarken bu sendrom yaşanır. Kışın soğuk, karanlık, kapalı havası insanları, sıkmış, yormuş, biraz da depresyona sokmuştur. Heyecanlar, coşkular, mutluluklar, azalmıştır. Böyle soğuk, puslu ve yağışlı havalardan güzel sıcacık, aydınlık, insanın içini açan havalara girerken genellikle bir bocalama, durgunluk, iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren bahar sendromu görülür. Bahar veya yaz beklentilerini de içeren bu tablo, özellikle bahar ayları geçtikten sonra kendini gösterip sonra yerini yeniden soğuk ve kapalı havalara bıraktığında daha belirgin olarak görülür.
Özellikle bahar, yeniden doğma, yeniden uyanıştır. Hatta bazı dinlerde ve mitolojide "yeniden diriliş" anlamını da içerir. Bahar sendromunda yorgunluk, mutsuzluk, güçsüzlük hissi, içten hiçbir şey yapma isteğinin gelmemesi gibi sayılabilecek birçok semptom kişiye sanki yalancı bir depresyonu çağrıştırır.

Ekonomik kriz kötü etkiliyor
Ama bu tabloya depresyonun bazı özellikleri de eşlik etmektedir. Bazen bahar sendromu depresyonla karışabilmektedir. Bu sendrom kişinin kendini mutsuz hissetmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca en önemi tarafı, kişinin kendini güçsüz hissetmesi ile bir miktar yorgunluk ve isteksizlik olmasının, onun ve karşısındaki kişilerin yanlış anlamalarına ve kayıplarına yol açabilmesidir.
Son günlerde yaşanan ekonomik krizle bahar sendromu bu defa birleştiler. Özellikle, ortaya çıkabilecek ekonomik krizler insanları gergin, sinirli, mutsuz, beklentisiz, çaresiz ve öfkeli hale getirebilmektedir. Bu tablo da şu anda bizim ülkemizde yaşanıyor. Belki daha da uzun sürebilecek. Burada da bireylerin bir beklentisizlik dönemine girdiği gözlenebilen durumlar şu an hem bahar sendromunu hem de yoğun ekonomikkriz sendromunu bir arada yaşatıyor. Bahar sendromunun bu kadar yoğun yaşanmasının bir nedeni, ekonomik krizle etkilerinin birleşmiş olmasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları