Bahçeli başkanlığı destekleyebilir

Bahçeli başkanlığı destekleyebilir
Kamuoyu araştırma şirketi Metropoll’ün sahibi Özer Sencar, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, parti içi ‘kapışma’ları göz önünde bulundurarak başkanlık sistemine geçişi destekleyecek bir strateji izleyebileceğini söyledi.

Reuters’a konuşan Sencar, yaptıkları son kamuoyu anketine göre, Meral Akşener’in genel başkan olduğu MHP’nin oy seviyesinin yüzde 21 düzeyine çıkacağını belirtirken; bu durumun farkında olan Bahçeli’nin başkanlık sistemine geçişi destekleyerek erken seçimin önüne geçebileceğini vurguladı.

AKŞENER, ERDOĞAN İÇİN SORUN

Metropoll Başkanı Sencar verdiği söyleşide, Metropoll’ün 9-13 Nisan tarihleri arasında 28 ilde 2 bin 126 kişi üzerinde yaptırdığı‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmasının sonuçlarında da Akşener’e dikkat çekerek şunları söyledi: “Önümüzdeki sürecin siyasi gelişmelerini etkileyecek en önemli faktör MHP’yle ilgili Yargıtay kararıdır. Şayet Yargıtay olağanüstü kongreye onay verir ve potansiyel adaylardan Meral Akşener de genel başkan olursa, MHP’nin oyları yüzde 21’e çıkar. Akşener’in başkanlık sistemine karşı olması Erdoğan için bir sorun.”

MHP’nin yüzde 21’lik oy potansiyeline ulaşırken, altı puanı AKP’den alacağını öngören Sencar, “Dolayısıyla AKP’yi yüzde 43-42’lere iterek bir koalisyon tablosuna yol açıyor” dedi.

BAŞKANLIĞI DESTEKLER, YOKSA BARAJ ALTI KALIR

AKP’nin haziran ayında parlamentoya sunulması planlanan yeni anayasa ve başkanlık sistemi teklifini tek başına referanduma taşımak için 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

Metropoll’ün araştırması, bugün seçim olsa AKP’nin yüzde 49.1, CHP’nin yüzde 24.8, MHP’nin yüzde 13.3, HDP’nin de yüzde 11 oy düzeyinde bulunduğunu gösteriyor.

Sencar, MHP’de lider değişimi olmaması durumunda partide gidişatın baraj altını gösterdiğini belirterek, “Bahçeli bunun farkında. Bu nedenle Erdoğan’ın erken seçime gitmesini önleyebilmek adına başkanlık sistemine 40 kişilik grubuyla destek verebilir. Ben destekleyeceği kanaatindeyim. Yoksa baraj altında kalır. Erdoğan bunu biliyor. MHP, Erdoğan’a 330 sandalyeyi tamamlama garantisini vermediği müddetçe erken seçim kaçınılmaz. Olası erken seçim ise bu yaz, ya da sonbaharda olur.”

Sencar’ın açıklamaları, akıllara geçtiğimiz hafta Bahçeli’nin hükümete desteği hukuki boyuta taşıyabileceklerine ilişkin sözlerini getirdi. Bahçeli, Türkiye’nin ‘düşük profilli başbakan’la vakit kaybına uğratılamayacağını savunup, AKP’ye şöyle mesaj göndermişti: “Eğer ihtiyaç hâsıl olursa, eğer gerek duyulursa, Türkiye’nin milli ve tarihi çıkarlarını savunmak için, düne kadar hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki bir boyut alabilecek ve Milliyetçi Hareket Partisi yalnızca ülke ve milleti için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu kanıtlayacaktır.”

ERDOĞAN'IN ERKEN SEÇİM MOTİVASYONU

Reuters’ın bundan önce AKP’li yetkililere dayandırdığı haberinde de Erdoğan’ın MHP ve HDP’nin baraj altında kalabileceği beklentisiyle, başkanlık sistemini referanduma götürmeyi sağlayacak bir Meclis tablosu için Ekim ayında ülkeyi seçime götürebileceği belirtilmişti.

Sencar, bu olasılığı, “Olası bir seçimde MHP gibi HDP de barajın altında kalabilir. Bu riski göze alamayan HDP seçime bağımsızlarla girebilir. Bu da 50 yerine 25 milletvekili çıkarmak anlamına gelir ki, AKP açısından önemli kazanımdır. Erdoğan’ın erken seçim kararını almasında teşvik edici olabilir” diye değerlendirdi.