Bahçeli’nin ve benim rüyam

Devlet Bahçeli’nin, Twitter hesabında paylaştığı rüyası beni heyecanlandırdı. Hakaret etmeden eleştiren ve memleket için proje üreten herkesi takdir ediyorum. Bahçeli, yaklaşık 285 bin takipçisine attığı mesajda,  “Bitlis’in Ahlat ilçesinde yeni bir ’Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ için ne dersiniz”  diye sorarak bunun tartışılmasını ve önerisinin muhatapları tarafından dikkate alınmasını diliyor.
Bahçeli’nin gerekçesi şöyle:  “Çankaya Köşkü başkentimiz Ankara’da Cumhurbaşkanlığı’nın daimi ikametgahıdır. Cumhurbaşkanlığı Tarabya Yerleşkesi de (Huber Köşkü) İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilen bir ikametgahtır. Bilindiği gibi Ahlat ilçemizin tarihi süreçte ve kültür hayatımızda özel bir yeri ve anlamı bulunmaktadır. Acaba bu ilçemizde Cumhurbaşkanlığı ikametgahı için İstanbul’da olduğu gibi bir köşk yapılamaz ve çevresinde kültür merkezi kurulamaz mı? Burası, en azından Türkçe konuşan ülkelerin devlet ve hükümet başkanları zirvesinin toplantı yeri olarak kullanılamaz mı? Böylece Türk dünyasına uzanan ve asırlık ülkülerin buluştuğu bir kültür kenti olarak değerlendirilemez mi?” 
Niçin olmasın? Ahlat’ın MHP’li Belediye Başkanı Mümtaz Çoban’ın da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le arası iyi. Birkaç ay önce Köşk’te Cumhurbaşkanı’na  “Kubbet’ül İslam Ahlat” ödülünü takdim etmişti. Çankaya’nın ve diğer devlet kurumlarının Akdeniz kıyılarında ve Boğaz’da birçok eğitim ve dinlenme tesisi bulunuyor. Van gölü çevresinde niye olmasın?
Ahlat’taki Selçuklu Mezarlığı, 12. Yüzyıldan itibaren 500 yıl boyunca bölgede büyük bir Türk medeniyeti yaşandığını ispatlıyor. Binlerce mezar taşı ve onlarca kümbet milletimizin sanata ve kültüre duyduğu ilginin mükemmel bir örneği. Keşke turistik turlar ve okul gezileri düzenlense de Van gölü kıyılarında tabiatın ve tarihin buluştuğu eşsiz manzarayı bütün insanlarımız görebilse.
Sayın Bahçeli’nin önerisinin kapsamını genişletmekte fayda var. Başta MHP ve CHP olmak üzere partilerimiz siyaset okullarını Van gölü civarında açamaz mı? Batı illerimizdeki insanlarımızın kafasında oluşmaya başlayan önyargı urlarının kansere dönüşmeden tedavisi noktasından güzel bir hava değişimi olmaz mı?


Belediye ve Oda Başkanlarına Önerim
Özellikle kıyı şeritlerinin ve Orta Anadolu’nun belediye başkanları ile ticaret ve sanayi odaları başkanlarına da, daha önce yaptığım teklifi yenilemek istiyorum. Belediye meclisi üyelerini, işadamlarını ve oda yönetimlerini yanınıza alın, Doğu ve Güneydoğu illerini dolaşın. Kardeş şehirler seçin, gittiğiniz il ve ilçelerdeki meslektaşlarınızı da ilinize davet edin. Birçok okul bunu gerçekleştirdi. Sadece tanışmış ve kaynaşmış olmakla kalmayacak aynı zamanda ekonomik yatırımların da önü açılacaktır. Bakın ne kadar güzel sonuçlar alacaksınız.
Bugüne kadar devlet eliyle yürütülen projeler vatandaşın gönlünü alamadı. Aksine küstürdü. Çünkü milli denilebilecek ayakları yere basan proje üretilemediği gibi mevcut projeler de siyasi hesaplar yahut mali çıkarlar nedeniyle istismar edildi. Üstelik devlet kurumları birbirlerini ve vatandaşlarını fişlemekten başlarını kaldıramadı ki, insanları kaynaştırmak için proje üretebilsin! Bundan sonra da inandırıcı olmaları ve insanların güvenlerini kazanabilmeleri zor.
Şimdi iş yine insanımıza düşüyor. Anadolu’nun mayası neredeyse bin yıldır bu topraklarda yaşayan insanları kardeşçe bir arada tuttu. Sivil inisiyatifler devletten çok daha pratik davranıp, hızlı hareket edebiliyor. Devlet de işe yaramak istiyorsa engel çıkarmasın ve bürokrasiyi azaltsın yeter! Bir de yapabiliyorsa projelendirilen bu tür tur ve gezi programlarına Kalkınma Ajansları kanalıyla maddi destek verebilir. Herkesin bir rüyası var bu da benim rüyam.

Yazarın Diğer Yazıları