Bahçeli'nin yanlış ve doğruları

MHP Genel Başkanı gelenek haline getirdiği şekilde tekrar Nazlı Çelik'in konuğu idi. Böylece NTV ve Star'ın ortak yayınına katılmış oldu. Yöneltilen sorular ve verdiği cevaplardan bazı sonuçlar çıkardım. Her şeyden önce, muhtemel seçim yenilgisi halinde, hedefe oturtacağı ana unsur Ak Parti.

Özellikle ortağının televizyondaki ilanlarından rahatsız. Evet'in, MHP'nin yanından geçirilip, Ak Parti'ye basılmasını şiddetle kınadı. Yani muhtemel hezimeti buna bağlayacağını açıkça deklare etti.

Af konusu

"Apolet sökme" konusunda sadece Muharrem İnce'ye bindirmesi tek yanlı bakıştı. Nedense, bir zamanlar Org. İlker Başbuğ'un siyasetçiyi firkateynden eleştirisindeki linç olayını aklına getirmedi. Ya da işine gelmedi. Neticede İnce'ye üniforma giydirip, sınır ötesine gönderdi.

Bahçeli'nin arzuladığı affın kapsamı hakkında yeterince bilgilenemedik. En somut gerekçesi cezaevinde bir yatağa üç hükümlü/tutuklu düştüğüydü. Kafasındaki aftan hırsızlar, soyguncular, gaspçılar ve dolandırıcılar yararlanacak.

Muhalefeti eleştirilerinde ise fazla haksızlık yaptı. Mesela Temel Karamollaoğlu'nu -Karamustafaoğlu deyip durdu- tarif ilginçti; "Geçmişi köklü görüşün, zoraki adayı". Meral Akşener'i FETÖ'den töhmet altında bırakma ısrarı hiç yakışmadı.

Doğrular

MHP Genel Başkanı'nın televizyondaki tartışmalar ile ilgili görüşlerine katılmamak mümkün değil. "Türkiye'de toplam 60 adam mı var" diye sordu. "Bunların evi de yok herhalde. Sabaha kadar konuşuyorlar" diyerek ilave etti.

En önemli söylevi ise itiraf gibiydi; "Haksızlık var. Adaletsizlik var. Yolsuzluk varken bunların konuştuklarına bakın". İşte bu noktada yine ay-yıldızlı kolyesini takmış Nazlı Çelik'ten "Peki siz ne yapıyorsunuz?" çıkışını beklerdik.

Bahçeli'nin en beğendiğim sözü hayvanları korumayla ilgiliydi. Gerekli yasanın iki MHP milletvekili tarafından hazır hale getirildiğini açıkladı.

***

Metal yorgunları

Tarafsız Bölge'deki rahatlama fark ediliyor. Bunda öncelikle Ahmet Hakan Coşkun'un tutumu etken. Katılımcılardaki metal yorgunluğu sanki müsekkin gibi. Galiba aylardır ekran ekran gezenlerdeki "bitse de gitsek" havasına girmeleri de önemli.

Hükümet organı gibi çalışan SETA'cıların da bu moda girdiği fark edilmekte. Aralarında uyuklayanlar dahi, Erdoğan ya da Sayın Cumhurbaşkanı denildiğinde hemen canlandıkları da bir gerçek. Güldür Güldür'deki "Sultan Bahattin" parodisini hatırlattılar.

Bir uyarı

Bana kızıp mesaj atmasın ama Prof. Dr. Tayyar Arı, performans düşüşü gösterenlerin en başında. Hele "Malatya'daki iftarı izlemedim" diye lafa girip ahkâm kesmesi şık durmadı. Ancak mitinglerde halkın saatlerce bekletilmesini kınayarak gönlümüzü aldı.

Tarafsız Bölge'de Ak Parti'yi akıllı cümlelerle savunan en başarılı ismin Doç. Dr. Zahid Sobacı olduğunu gördük.

Meydan analizi

Doç. Dr. Barış Doster eski bir gazeteci olarak, geçmişten "Miting alanı sayımlarını" anlattı. Böylece bizi de anılara gark etti. En hızlı zamanımda Bülent Ecevit'in Taksim ve Sultanahmet meydanı toplantılarını hatırladım. Nazlı Ilıcak ve Rauf Tamer'le oturup, meydanların alabileceği insan sayısını ölçtüğümüz günlere döndüm. Başımızda da merhum Tapu Sicil Muhafızı Sudi Türel -sonra bakan oldu- vardı. Tahminlerimiz doğru çıkmış ve Karaoğlan seçimden zaferle ayrıldı. Yani başbakan oldu.

Şimdi alanlar büyüdü ve çoğaldı. Dolayısıyla abartmalar fazlalaştı. En önemli ölçüm birkaç gün sonra sandıkta gerçekleşecek...

***

Mesajlar

Gecikmiş de olsam, yollanan Kadir Gecesi ve bayram tebriklerine teşekkürü borç biliyorum. Sağ olsunlar o kadar çoklar ki Allah eksikliklerini göstermesin.

...

Ankara'dan yazan ve "Saadet Partili bir müşahit" rumuzlu mesajda "hâlâ başıboş sandıklar var deniliyor". Bu konuya önemle eğilinmesi isteniyor.

...

A. İhsan'ın gözlemini sizlerle paylaşacağım:

"Bayram namazı için Taceddin Dergahı'nda beklerken, imamın arkasındaki sivil polisler bazı cemaatin kulaklarına fısıldayıp, oturdukları yerden kaldırdılar. Önümdeki polisin sağında duran vatandaş dayanamadı ve kızgın şekilde bağırdı; 'Burası Allah'ın evi. Otursun bir yere'. Polis ses çıkarmadı. Biraz sonra baktık BBP Başkanı Mustafa Destici geldi."

...

GÜNÜN SÖZÜ

Öfke, kısa bir deliliktir. Horace

Yazarın Diğer Yazıları