Bahçeli'yi yerel seçimlerde hezimet bekliyor

Bahçeli'yi yerel seçimlerde hezimet bekliyor
Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığında Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklayıp, yerel seçimlerde ittifaka kapılara kapatması MHP’li belediye başkanlarının ilk seçimlerde koltuklarını kaybetme ihtimalini güçlendirdi.

Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı’nda Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyip, genel seçimlere AKP ile birlikte gireceklerini açıkladı.

Yerel seçimlerde ise AKP ile ittifak yapmayacaklarını belirten Bahçeli’nin bu tutumu, mevcut MHP’li belediyelerin seçilme ihtimalini ortadan kaldırdı.

Bilindiği üzere 2014 yılında CHP ile ortak Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çıkaran Bahçeli, yerel seçimlerde ise CHP’nin güçlü olduğu yerlerde pasif adaylar çıkarmıştı. Bu durum iki parti arasındaki oy geçirgenliğini artırmış, birçok MHP’li belediye başkanı CHP’den gelen oylarla seçimleri kazanmıştı.

CHP’Lİ SEÇMEN OLMASA ADANA’YI ALAMAZLARDI

2014 yılı yerel seçimlerinde Adana Büyükşehir Belediyesi’ni küçük bir oy farkıyla kazanan MHP’ye bu oyların büyük bir çoğunluğu CHP’li seçmenden gelmişti.

CHP’li seçmenin desteğiyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yüzde 33.51 oy oranıyla kazanan MHP, Belediye Meclisi’nde ise yüzde 29.64 oyla AKP’nin ardından ikinci parti konumuna düşmüştü.

AKP, Büyükşehir’de yüzde 31.91 oy, Belediye Meclisi’nde ise yüzde 30.61 alırken; CHP, Büyükşehir’de yüzde 24.81 oy, Belediye Meclisi’nde ise yüzde 26.55 aldı.

adana.jpg

MANİSA’DA DA BENZER TABLO

Son yerel seçimlerde Manisa Büyükşehir’i AKP’den alan MHP’nin, CHP’li seçmenden yüksek oranda oy aldığı görülüyor.

Büyükşehir’de yüzde 40.07 oy alan MHP’nin oyları, İl Genel Meclisi'nde yüzde 35.53’e düşerek AKP’nin ardından ikinci sıraya gerilemişti.

CHP’li seçmenin bir kısmı Büyükşehir’de MHP’ye oy verdiği için CHP Büyükşehir’de yüzde 18.39’da kalırken, Belediye Meclisi’nde ise yüzde 21.83’e çıktı.

manisa.jpg

BAHÇELİ BELEDİYELERİN YÜZDE 95’İNİ KAYBEDEBİLİR

MHP’deki kongre süreci ve son olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme açıklaması Bahçeli’nin oylarını neredeyse tamamen tüketmiş durumda.

Mevcut tabloda AKP’li seçmenin partisi dışına yönelmeyeceği vurgulanırken, MHP’nin mevcutta seçilmiş belediyelerinin yüzde 95’inin kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu görülüyor.

İlgili Haberler