Bahşi: Delegeyi manipüle etmek istiyorlar

Bahşi: Delegeyi manipüle etmek istiyorlar
Yargıtay'ın MHP dosyasını Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi haberlerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akşener'in hukuk danışmanı Bahşi "delegeyi manipüle etmek istiyorlar" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan emekli Ağır Ceza Hâkimi avukat Feridun Bahşi, “Bir üst kurul delegesinin Yargıtay Dairesi’ne ya da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunarak dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne
gönderilmesi ya da Genel Merkez’in şartlar oluştuğu halde kongreyi yapmadığı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne ihtarat için bir başvuruda bulunmuş olması ihtimali vardır” dedi.

Bahşi, “Başvurunun içeriğini tam bilemiyoruz. 
Başvuru yapılan makamı da bilemiyoruz. Bazıları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapıldı diyor. Bazıları da Yargıtay 18 Hukuk Dairesi’ne başvuruda bulunulduğunu söylüyor” diye konuştu.

BİZDEN MÜRACAAT YOK

Feridun Bahşi şunları söyledi: “Bu iki ihtimali de ayrı ayrı değerlendirecek olursak. 1’inci Yargıtay ilgili Hukuk Dairesi’nin bu dosyayı AYM’ye gönderme imkân ve ihtimali sıfır. Neden? Çünkü 18. Hukuk Dairesi olmazsa AYM’nin bu konuyu değerlendirmesi gerektiğini düşüyor olsa bile bu konuda dosyayı yerel mahkemeye yani 12. Sulh hukuk Mahkemesi’ne geri gönderir. 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nin önünde de iki yol vardır. Birincisi bozma kararı yerinde değildir diyerek direnme kararı vererek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na dosya gider orada 
değerlendirilir.Birde bozma doğrultusunda evet anayasa mahkemesi görevli diyerek ki böyle bir ihtimal yok. Çünkü Yargıtay’ın zaten hem 18. Hukuk Dairesi’nden hemde içtihadı birleştirme Hukuk Genel Kurul kararının bu yönde yerel mahkemelerin yani sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğuna dair onlarca hatta yüzlerce kararı var. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’ne başvuru ile ilgili yorum bu. Yargıtay’ın böyle bir dosyayı AYM’ye taşıma gibi bir ihtimal yok. 2’ncisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına böyle bir başvuru yapılmış olabilir. O da ne için yapılır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Genel Merkez’in şartlar oluştuğu halde kongre yapmadığından bahisle şikâyet yoluyla başvuru değerlendirilmiş olabilir. Bu başvuruyu da Yargıtay Başsavcılığı da değerlendirir gerekli görürse AYM’ye ’niye yapmıyorsun bu kongreyi’diye bir dava açıp MHP’ye bir ihtar verilmesini talep edebilir. Bizim tarafımızdan yani sayın Meral Akşener’in oluşturduğu ekip tarafından bize destek veren delegeler tarafından
böyle bir müracaat söz konusu olmadığı öğrenildi. Çünkü biz adliye mahkemelerinden böyle bir kararın alınması gerektiğini hukuki olarak biliyoruz. AYM bu konudaki görevsizliğini biliyoruz.”

DELEGEMİZ RAHAT OLSUN

Bahşi, “Eğer biri tarafından ya da Genel Merkez’in organize ettiği ya da başka bir arkadaşımızın organize ettiği bir müracaat iseYargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na o delegenin kafasını karıştırmaya, delegeyi manipüle ederek kafasını acaba kongre olmayacak mı gibi düşünce ile moralini bozmaya yönelik bir müracaat olarak değerlendiriyorum” dedi. Feridun Bahşi, “Bu konuda delegemiz rahat olsun 18’inci Hukuk Dairesi kendisini bağlayarak Mayıs ayı içinde açıklayacağını belirtmiştir. Bu konuda dosyayı inceleyerek bir karar verecektir. Hukuki olarak karar verileceğini düşünüyorum. Bu durumda da Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi bizim kongreyle ilgili çağrı heyeti atanma kararını onayacaktır. Bu dışında herhangi bir karar vermesi, benim nazarımda sıfırdır” ifadelerini kullandı. 

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

MHP’de değişim isteyen Ülkücüler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük kurultayı yapılması için başvurmuştu. MHP Genel Merkezi ise kurultayın 2018 yılında yapılacağını ilan etti. Bunun üzerine olağanüstü kurultay talep eden partili delegeler Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme de MHP’yi kurultaya götürecek 3 kişilik Çağrı Heyeti’nin görevlendirilmesine hükmetti. MHP Genel Merkezi ise Tosya ve Gemerek mahkemelerinden ihtiyati tedbir kararı çıkarttı. Kurultay talebinde bulunan partililer, Tosya kararına itiraz edip bu kararı kaldırttı. Gemerek 
kararına itiraz ise sonuçlanmadı. Bu itirazın sonucu için Yargıtay kararı beklenmeye başlandı. Süreç devam ederken 25. İcra Müdürlüğü “Gemerek kararı geçerli” dedi. Kurultay isteyen Ülkücüler ise Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak 25. İcra Müdürlüğü’nün kararına itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul etti. Bu kararın hemen ardından Gemerek Mahkemesi yeniden tedbir kararı aldı. Partililer ile MHP Genel Başkan adayları, 15 Mayıs’ta kurultayın yapılacağı otelin önünde gitti. Ancak Ankara Valiliği, kurultayın yapılmasına izin vermedi.