Bakan Gül'den "10 büyükelçi" açıklaması

Bakan Gül'den "10 büyükelçi" açıklaması
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 10 ülke büyükelçilerinin Osman Kavala'ya ilişkin yaptığı çağrı hakkında, "Türkiye birileri tarafından terbiye edilmeye yönelik bir terbiye odasına oturtulan, talimat verilen parmak sallanan ülke değildir." dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Haber Global''de canlı yayınlanan "Az Önce Konuştum" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Gül, 10 büyükelçinin tutuklu Osman Kavala''ya ilişkin açıklamalarından geri adım attıklarını öne sürerek, "Türkiye egemen bir güçtür. Türkiye öyle birilerinin şamar oğlanı değildir. Türkiye birileri tarafından terbiye edilmeye yönelik bir terbiye odasına oturtulan, talimat verilen parmak sallanan ülke değildir. Bu konu milli bir mesele. Bu konuda iktidarıyla, muhalefetiyle ortak bir duruşla yani Türkiye''ye yönelik, egemen bir devletin varlığına yönelik, Türk yargısına yönelik bu anlamda kabul edilemeyecek tavırlara karşı, bir ortak sesin güçlü bir şekilde çıkması elbette yakışanıydı." değerlendirmesinde bulundu.

Gül, büyükelçilerin açıklamalarının Anayasa''nın 138''inci maddesine aykırı olduğunu ve Viyana Sözleşmesi''ne göre her diplomatın bulunduğu ülkenin içişlerine karışmama, onların egemenliğini tanıma yolunda bir taahhüt ile kabul edildiğinin altını çizdi.

Adalet Bakanı Gül, "Bundan sonra Türkiye''nin egemenliğine yönelik saldırıda bulunulmayacağını da ben düşünüyorum ve inanıyorum." dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden (AİHM) ve Batı''dan sürekli Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davalarına ilişkin mesajlar gönderildiğini, sürecinin nereye evrileceğinin sorulması üzerine Bakan Gül, yürüyen bir davada kimsenin tavsiyesi olmadığını, diplomatik ilişkileri Türkiye''nin menfaati doğrultusunda sürdürdüklerini söyledi.

AA''nın haberine göre; konunun yargısal bir süreç ve devam eden bir konu olduğunu vurgulayan Gül, "Bu konudaki prosedürler devam ediyor. Uluslararası sözleşme çerçevesindeki prosedürler de devam ediyor. Türkiye''den savunma isteniyor, açıklama isteniyor. Türkiye tezini ortaya koyuyor, yargısal süreçlere ilişkin bilgileri aktarıyor, o mekanizmaları işletiyor." dedi.

Türk yargısının kimsenin baskısıyla hareket etmeyeceğini, dosyaya ve delile göre karar verdiğini belirten Gül, yargıya yönelik suçlamaları kabul etmenin doğru olmadığını ifade etti.