Bakan: Kayıt dışı para bavul ticaretinden olabilir

Bakan: Kayıt dışı para bavul ticaretinden olabilir
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, muhalefet milletvekillerinin “2015’te kayıt dışı 9,6 milyar dolar ülkeye nasıl girdi” sorusunu “test” çözdürür gibi cevapladı

Bakan: Kayıt dışı para bavul ticaretinden olabilir

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya’dan 2015’te 4,5 milyon turist geldiğini belirterek, “Bu turistlerin 3,5 milyonunun Türkiye’ye gelmeye devam edeceğini tahmin ediyorum” dedi.

Bakan Mustafa Elitaş, kaynağı belirsiz giren dövizin minimum seviyede olması gerektiğini belirterek, “Bu para alt kalemlerden giriyor, bavul ticaretinden ve turizm gelirlerinden kaynaklanabilir. Anket yaparak net hata noksan kalemleriyle ilgili kısmın ne olduğu ortaya çıkabilir. Net hata noksan kalemleri, Merkez Bankası kayıtlarında ne görünüyorsa odur zaten” diye konuştu. Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının, 2016 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Elitaş, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin, küresel ekonomideki büyüme beklentileri ışığında belirlendiğini vurguladı.

Sayıştay’a cevap

Sayıştay’ın “Destekleme Fiyat İstikrar Fonu gider hesabı’na ait işlemlerin herhangi bir muhasebe hesabına dahil edilmemesinden dolayı hesapta bulunan paranın atıl bir şekilde bekletilmesi ve hesaptan gider olarak muhasebeleştirilmeden 75 milyon 410 bin 640 lira 61 kuruşun kullanılması” bulgusuna değinen Elitaş, ek ödenek talebi üzerine Maliye’nin söz konusu tutarın harcanabileceğini beyan ettiğini, Bakanlığının da bu meblağı kullandığını söyledi.

Mustafa Elitaş, Türkiye markasının tanınması için bu yıl önemli çalışmalar yapılacağını ifade ederek, “Bugüne kadar Türkiye’nin dünya çapında kabul görmüş Türkiye markasının olduğunu söylemek yanıltıcı olur. Türk markasının oluşabilmesi için, noktasal gayret göstermek için bu heyecanı taşıyan markaları tespit ederek, onlara gerekli desteği vermek için gayret göstereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Net hata noksan kalemi

Elitaş, kaynağı belirsiz giren dövizin minimum seviyede olması gerektiğini belirterek, “Bu para alt kalemlerden giriyor, bavul ticaretinden ve turizm gelirlerinden kaynaklanabilir. Anket yaparak net hata noksan kalemleriyle ilgili kısmın ne olduğu ortaya çıkabilir. Net hata noksan kalemleri, Merkez Bankası kayıtlarında ne görünüyorsa odur zaten” diye konuştu.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan krize de değinen Elitaş, olay sonrasında hemen Rusya masası oluşturduklarını bildirdi.  Mustafa Elitaş’ın konuşmasının ardından Ekonomi Bakanlığının 2016 yılı bütçe ve kesin hesapları komisyonda kabul edildi.   

 

Gizemli para 10 milyar dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 3 gün önce açıkladığı verilere göre, net hata noksan kalemi Aralık 2015 ayında -1.12 milyar dolar seviyesinde belirlenirken, kaynağı belirsiz para girişini (gizemli para) ifade eden net hata noksan kalemi; 2015’te bir önceki yıla göre 6 kat artarak, 10 milyar dolar fazla verdi. 2014 yılında 1.56 milyar dolar olan kaynağı belirsiz para girişi, geçtiğimiz 2015 yılında 9.66 milyar dolara yükseldi. 2015’in Şubat ayında gizemli para girişi 4,17 milyar dolar ile en üst seviyeyi görmüştü. Uzmanlara göre; kaynağı belirlenemeyen para girişinin bu derece yüksek olması, kayıt dışılığın artmış olabileceğine de işaret edebilir.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2016 yılı bütçesi üzerine konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: “Kaynağı belirsiz giren döviz, bavul ticareti ve turizm gelirinden kaynaklanabilir”