Bakan Şimşek’ten yatırımcılara uyarı

Bakan Şimşek’ten yatırımcılara uyarı
Bakan Şimşek, yatırımcılar için finansal okuryazarlığın önemine ilişkin değerlendirmede bulundu, yatırımcıların bilgi eksikliği nedeniyle risk altına girdiklerini söyledi.

Finans teknolojisindeki hızlı değişim ve dönüşüm, yeni finansal enstrümanlar, ponzi sistemi gibi hususların finansal bilginin önemini artırdığını ifade eden Şimşek, dünyada da pek çok ülkenin toplumsal finansal okuryazarlık bilincini yükseltmeye yönelik faaliyetler yürüttüğünü belirtti.

Şimşek, ülkelerin kalkınma stratejisi açısından yurt içi tasarruf oranlarının artırılması ve tasarrufların finansal piyasalar aracılığıyla reel sektör firmalarına doğrudan aktarılmasının önemli bir unsur olduğuna dikkati çekti.

Şimşek, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve özel şirketler, finansal okuryazarlık alanında projeler yapsa da faaliyetler dağınık yapıda olduğunu, ülkemizde mesleki ve teknik liselerde finansal okuryazarlık seçmeli ders olarak okutulmakta olduğunu söyledi.

"SAVUNMASIZ KALAN YATIRIMCI ZARARA UĞRUYOR"

Finansal okuryazarlığın artırılması yoluyla hane halkı ve firmaların tasarruf yapma farkındalığının artırılacağını ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal okuryazarlık düzeyi düşük bireysel yatırımcıların foreks, kripto varlıklar ve borsa alanlarında yüksek kar beklentisiyle hareket ettiği ve yüksek risk aldığını söyledi.

Bakan Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tüyo ve duyum adı altında yanıltıcı ve yanlış yönlendirmelere karşı savunmasız kalan söz konusu yatırımcıların zarara uğradığı görülüyor. Düşük finansal okuryazarlık seviyesindeki bireylerin risk yönetimi yapmakta zorlandıkları, yatırım ürünlerine ilişkin sınırlı bilgi birikimine sahip oldukları, yatırım ürünlerinin karakteristiklerini ve risk seviyelerini ölçemedikleri, şirket finansallarını okuyamadıkları biliniyor." dedi.

İlgili Haberler