Bakan sözüne inanmak

Tarih: 15 Temmuz 2015...

Son dönemde yükselen et fiyatlarına karşı ithalat yapmayı düşünmediklerini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumu'nun operasyon yaparak piyasayı regüle ettiğini ve müdahalenin süreceğini söyledi.

Tarih: 9 şubat 2016...

2016 yılı için et fiyatları belirlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 40 lirayı aşan kıyma fiyatının 32 lira, kuşbaşı et fiyatının ise 34 liradan satılacağını açıkladı.

Son 10 yılda bu tür toplam 355 açıklama yapılmış. Bunlardan 146'sı bizzat dönemin Tarım Bakanları tarafından yapılmış. Geri kalanı ise bakanlık yetkilileri veya hükümet mensubu kişiler tarafından.

Ancak et fiyatları her yıl bakanları yalanlarcasına hiç düşmemiş ve sürekli olarak artmış.

Üstelik yüzbinlerce ton et ithalatına rağmen fiyatlar hep yükselmiş.

Dünyada canlı hayvan kilosu 1.6 ile 2 Euro  arasında değişiyor.

Bu ülkelerde et fiyatları yine ortalama 7 Euro'ya kadar çıkıyor. 7 Euro bugünün kuru ile 22 lira.

Gelelim Türkiye'ye...

Gemiler dolusu ithal hayvana ve devletin sözde müdahalesine rağmen bugün normal bir kalitede etin kilosu, 50 lira. Yani 15 Euro civarında bir fiyata satılıyor. Yani dünyanın en pahalı etini Türkiye yiyor. Tıpkı dünyanın en pahalı benzinini kullandığı gibi.

Tabii ki burada bir fark var. Benzin fiyatları üzerinde aşırı derecede vergi var. Vergi de devlete gittiği için burada pek de eleştirecek durumda değiliz. Direkt vergi toplayamayan devlet, mecburen dolaylı vergilerle aradaki farkı kapatmaya çalışıyor.

Ya et fiyatlarında?

KDV zaten düşük. Devletin sıfırlayacak hali yok.

Yüzbinlerce ton ithal hayvana ve devletin Tarım Bakanları'nın onlarca müdahale sözüne rağmen halen 50 liraya et satın alıyoruz. 

Ramazan nedeniyle fiyatlar yüksek denilebilinir. Hemen ramazandan sonraki bahaneyi de ben size söyleyeyim:

Kurban bayramı geliyor. Üretici mezbahaneye hayvan vermiyor!

Çünkü bu bahaneyi biz son 10 yıldır hep duyduk.

'Kesimlik hayvan sayısında düşüş var. Meralar yok oldu', doğrudur!

Ancak yüzbinlerce ithal hayvana rağmen fiyatların düşmemesi ve ısrarla yükselmesinin tek bir açıklaması var o da manipülasyon.

Yani yapay fiyat oluşumu.

Türkiye'de birileri ne yazık ki et fiyatları üzerinde ciddi manipülasyon yapıyor. Bu manipülasyonla fiyatlar her geçen gün artıyor ve halk artık eti -çok acı- gram gram almaya başladı. Bir çok emekli ve işçi ailesinin evine haftada bir giren et artık ayda girmeye başladı.

Bu nasıl bir ülkedir ki koskoca Tarım Bakanları et fiyatları düşecek sözlerini bile tutamıyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları