Bakan Tekin açıkladı: Türkçe ortalaması 70 olmayan sınıf geçemeyecek

Bakan Tekin açıkladı: Türkçe ortalaması 70 olmayan sınıf geçemeyecek
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkçe ortalaması 70 olmayan öğrencilerin sınıfı geçemeyeceğini duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ülke TV’de konuk olduğu canlı yayında, temel eğitim yönetmeliğinin detaylarına ilişkin açıklama yaptı. Sınıf geçmede yeni düzenlemeyi anlattı.

TÜRKÇEDEN 70 ALMA ZORUNLULUĞU

Tekin, "Belli derslerin ortalamanın üstünde olması gerekiyor. Temel eğitim yönetmeliğimizde Türkçeden 70 alma zorunluluğu getirdik. Daha yönetmeliği yayınlamadık. Önümüzdeki hafta çıkacak. 70 ortalamayı tutturamayan geçemeyecek" dedi.

AÇIK LİSE SINAVLARI YÜZ YÜZE OLACAK

Bakan Tekin, açık liselerdeki yeni düzenleme sonrasında gelinen son durumu da paylaştı. Sınavların online değil yüz yüze yapılacağını hatırlattı.

"Açık lise ile ilgili uygulamaya baktık. An itibariyle bizim tanımladığımız meşru gerekçeler, sebeplerle açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı çok azalmış durumda. Yaklaşık 10 bin kayıt yaptıran öğrenci var. Aldığımız tedbirin kamuoyunda pozitif karşılık bulduğunu ve doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. Bu yıl açık lise sınavları da yüz yüze olacak."

ÖĞRETMEN MÜLAKATLARI NASIL OLACAK?

Öğretmenlerin atama aşamasında karşılaştıkları mülakatla ilgili konuşan Bakan Tekin şu ifadeleri kullandı:

"Öğretmen atamalarıyla ilgili mevcut mevzuatta kanun diyor ki KPSS puanını, sonrasında 3 katı aday mülakata davet edilir ve mülakat notuna göre atama yapılır diyor. Böyle bir mevzuat varken üstüme düşen görevi yapmam gerekiyor. Sadece mülakat notuyla atama yapılmasını doğru bulmadık. Yüzde 100 mülakat etkisini yarıya düşürüyoruz dedik. Adalet, şeffaflık ve benzeri konularda tedirginliği olan kişilere de bir garanti verdim.

JÜRİ ÜYELERİ

Ne tür tedbirler alabiliriz diye oturduk. Dedik ki mülakat komisyonlarını oluştururken alana vakıf, tecrübeli öğretmenlerimiz olsun, uzman ve başöğretmenlerin yer aldığı bir komisyon kurmamız gerektiğine karar verdik.

"ADAY KOMİSYON ÜYELERİNİ BİLMEYECEK"

İki, madem adaletle ilgili endişelerin olmaması için çaba sarf ediyoruz aday kendisine ait jüriyi bilmezse dolayısıyla torpil yapacak bir ortamı da oluşturamayacak. Dolayısıyla aday kendi mülakatında bulunacak jüri üyelerinin kim olduğunu bilmeyecek.

"KOMİSYON ÜYELERİ DE ADAY BİLGİLERİNİ GÖREMEYECEK"

Komisyon üyeleri de önüne gelecek adayın kim olduğunu bilmeyecek. Komisyon üyelerine sadece numara vereceğiz.

"ADAYLAR SORULARA VERDİKLERİ CEVAPLARI KAĞIDA YAZACAK"

Dört, dedik ki aday ben çok başarılıydım ama hakkım yendi gibi bir durumla karşı karşıya kalmayalım diye aday mülakat esnasında kendisine sorulan soruya verdiği yanıtı sınavın son kısmında bir kağıda yazsın. 'Bana şu soru soruldu ben de şöyle cevap verdim.' diye altına yazsın ve komisyona teslim etsin. Bu da bir tedbir.

"MÜLAKATLARDA KAMERA BULUNACAK"

Bir başka tedbir de dedik ki kamera kaydı olsun. Bir de açık çek veriyorum. Bu konuda fikri olan siyasetçi, sendikacı, gazeteci, sosyal medyadan laf atmak yerine bana desin ki 'Siz şu tedbiri alırsanız içimiz rahat edecek.' Onu da söylesin bana bunu da koyalım müfredata.

MÜLAKAT KALDIRILACAK MI?

Mülakat yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Benim üzerime düşen şey mülakatın yapılabilmesi için Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın söylediği gibi adalet ve şeffaflığı sağladım şu anda.

60 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI SİNYALİ

Ben bakan olarak mümkün olan en fazla sayıda ve mümkün olan en kısa sürede Milli Eğitim Bakanlığı ailesine dahil etmeyi arzuluyorum. Hangi branştan kaç atama yapacaksınız sorusuna gelirsek. Her yıl ekim ayı itibariyle hangi branştan kaç tane öğretmen eksiğimizin olduğu belli olmuş olur. Şu andaki rakamlar 60 binin üzerinde. Şu anda bu rakam en son norm hesaplamasına göre yapılmış rakamlar. Bizim ihtiyacımız, eksiğimiz 60 bin civarında. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla bunun hesabını yaparız."

İlgili Haberler