Bakan'dan olası İstanbul depremi için kritik uyarı

Bakan'dan olası İstanbul depremi için kritik uyarı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, İstanbul'da olması beklenen depreme ilgili "Şimdi hepimizi korkutan bir deprem gerçeği var. İstanbul için 600 bin bağımsız birim riskli görünüyor' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Konya'da Meram Belediyesi tarafından Şükran Mahallesi'ne yapılan kentsel dönüşüm projesinin 'Miras' adlı programa katıldı.

İstanbul'da olması beklenen depreme değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şöyle konuştu: ''Şimdi hepimizi korkutan İstanbul için bir deprem gerçeği var. Bütün bilim adamları bunu söylüyor. Ben bu konuda uzman değilim ama onların anlattıklarından şunu anlıyorum; Kuzey Anadolu fayı, 1939'da Erzincan'da başlamış, üç sene sonra Niksar'da, birkaç sene sonra Tosya'da, daha sonra Bolu'da Abant'ta, en son 1999'da Adapazarı'nda, Gölcük'te patladı. Şimdi Marmara açıklarında bu bir gün patlayacağına göre, bu süre hususunda da hocalarımızın büyük bir çoğunluğu önümüzdeki 15 yıl içinde bu deprem olacak dediklerine göre, bizim şimdi bunu seyretmemiz mi gerekiyor? Hiç tedbir almayalım mı? İşte bir gayret ve çaba içindeyiz. Onun için uğraşıyoruz. İstanbul için 600 bin bağımsız birim riskli görünüyor. Bütün bu gerçekleri bilerek, tedbir aldık, altyapısını hazırladık, sıkıntıları biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza sunumlar yaptık. Kentsel dönüşüm hususun da karşılaşabileceğimiz zorlukları anlattık. Onlara çözüm noktası konusunda elimizden ne geliyorsa onu yapmamız konusunda bu seferberliği ilan etmemiz gerektiğini söyledik ve seferberliği ilan ettik'' ifadelerini kullandı.

'SOSYAL TESİSLERİ SATILIĞA ÇIKARDIK'

Seferberliği ilan ettikten sonra ilk olarak bakanlığına bağlı sosyal tesisleri satılığa çıkarmaya başladıklarını anlatan Özhaseki, ''Bizim İller Bankamızın 21 yerde sosyal tesisi var. Bütçe oluşturmak için hepsini satılığa çıkardık. O sosyal tesisler bir gün yapılır, insanlar başka yerlerde de yemek yiyebilirler. Ama bizim sosyal tesislerimizden elde edeceğimiz gelirden kentsel dönüşüm yapacak belediyemize sıfır faizle dağıttığımızda, bütün belediye başkanlarına sanki bir moral geliyor ve binlerce evin dönüşümünü yapacaklarını düşünüyorum. Fedakarlığa kendimizden başlıyoruz. İller  bankasındaki bütün karı bu fona aktarıyorum ben. İller bankasında hibe fonların hepsini bu fona ayırıyorum. Yurt dışında ve içinde yaptığı işlerden kazandıkları paraların hepsini bu fona ayırıyorum. Ayrıca yurt dışından kullanacağımız bazı uzun vadeli kredileri de bu fona ayıracağız'' dedi.

İlgili Haberler