Bakan’dan rejim değiştirme ilanı!

Bakan’dan rejim değiştirme ilanı!
Zeybekci: Bundan sonra Türkiye’de artık Başbakan değil, Bakanlar Kurulu Başkanı olur. Kimsenin de zerre kadar tereddüdü olmasın!

Bakan’dan rejim değiştirme ilanı!

Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Düşüncem, Türkiye’yi başkanlık sistemine geçirmektir, arzum budur. Türkiye’ye bunlar çok şey kazandırır diye düşünüyorum” sözlerini, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Almanya’da kamuoyu önünde ilk kez ifşa etti: “Türkiye’de artık Başbakan değil Bakanlar Kurulu Başkanı olur.” Almanya’da temaslarda bulunan Zeybekci, “Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkması durumunda partinin dağılabileceği ve hizmetlerin durabileceğini” dile getiren bir vatandaşa, “Anayasa’da Cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır. Cumhurbaşkanı dilediği her an Bakanlar Kurulu’na başkanlık yapabilir. Hele hele milletin oylarıyla seçilmiş olan bir Cumhurbaşkanı bu memlekette icranın başıdır. Bu cümleyi ilk defa kamuya açık yerde söylüyorum: Bundan sonra Türkiye’de artık Başbakan değil, Bakanlar Kurulu Başkanı olur. O konuda sakın zerre kadar tereddüdünüz olmasın” yanıtını verdi.

20 yıllık hayaliydi
Erdoğan 1991’de RP İstanbul İl Başkanı’yken Kürt raporu hazırlatmış, PKK’nın çözümü için Osmanlı’daki eyalet sisteminin şart olduğunu ise ilk kez 1993’te dile getirmişti. Erdoğan 2004’te katıldığı bir TV programında ise “başkanlık” hayalini açıklamış, “eyalet sistemi gerekmiyor mu?” sorusuna “Tabii, yoksa altı kaval üstü şişhane olur” demişti. Erdoğan, “2. Cumhuriyet Tartışmaları” adlı kitapta yayımlanan röportajında “eyalet sistemi” hayalini ilk kez dillendirmiş, 2004’te katıldığı bir televizyon programında da Türkiye’nin eyaletlere bölünebileceğini açıklamıştı. Erdoğan, son olarak bir kaç gün önce katıldığı bir televizyon programında ise “Türkiye tam başkanlık sistemine geçermi?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

Başkanlık sistemi
“Olabilir. O dönemde ben tabii partinin başı değilim partinin başı ve merkez karar yönetim kurulu onlar, benim şu andaki bu konuyla ilgili düşüncemi paylaşırlar mı, paylaşmazlar mı bilemem. Fakat benim bu konudaki isteğim, Türkiye’yi başkanlık sistemine geçirmektir. Arzum budur. Ama partimin o zamanki karar mekanizmaları böyle bir şeyi kabul ederler mi etmezler mi onu kestiremem. Başkanlık sistemi olmazsa yarı başkanlık sistemi de bu konuda olabilir. Yani Türkiye’ye bunlar çok şey kazandırır diye düşünüyorum.”