Davutoğlu: Kapımız sonuna kadar açık

Davutoğlu: Kapımız sonuna kadar açık
Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Davutoğlu, koalisyon çalışmalarında ilkelerinden taviz vermeyeceklerini söyledi

İlkelerimizden taviz vermeyiz

CHP, MHP ve HDP’yi eleştiren Başbakan, “CHP, yüzde 41’in hiçe sayıldığı bir koalisyon nasıl oluştururuz ile meşgul” dedi.  

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısında koalisyon çalışmalarına değindi ve kimseye kapı kapatmayacaklarını söyledi. “Madem ki millet koalisyon demiştir, görüşmelerde en iyi niyetli tavrı sürdürürüz. Kapımız sonuna kadar açık olacak” diyerek sözlerine başlayan Davutoğlu, “Ama ilkelerimizden taviz vermeyiz, dayatmalara izin vermeyiz. Bütün bu çabalar inşallah iyi bir netice verir. Ama vermezse, milletimizin huzunra gider onun kararı neyse gereğini yaparız. O günden bu yana, işte milletimiz şahit. Hiçbir parti yetkilimizin ağzından, herhangi bir partiye, onun liderine, seçmenlere dönük olarak rencide edecek tek bir söz çıkmadı. Şucular, bucular diye bir tasnif olmadı. Tek bir gün dahi bize oy vermeyenleri rencide edecek bir dil kullanmadık. Etik dışı davranışlara yönelmedik. Ahlaklı erdemli tutumumuzu sergiledik” dedi.

Blok ne demek?

Koalisyon çalışmalarında CHP, MHP ve HDP’yi eleştiren Davutoğlu, “CHP, günlerdir başka partilerin ne yapması gerektiğini incelemekle meşgul. Kendilerinin yüzde 25 aldığı gerçeğini unutup, yüzde 41’in hiçe sayıldığı bir koalisyon nasıl oluştururuz ile meşgul. Yüzde 60’lık bir blok açıklaması. Blok ne demek? Yüzde 60’lık blok demek, karşıda da yüzde 40’lık blok var demek. Kutuplaştırıcı dilin en ağırı değil mi? Çünkü onların meselesi AKP ile ilgili. Bütün formülleri Kılıçdaroğlu ortaya koyuyor kendince. Yüzde 60 nereden çıkıyor? Parlamento dışındaki partilerin oylarını da oraya koyuyor, bizden de yüzde biri kendi tarafına alıyor. Bunlarla blok yapıyor. Gelin buradan Kılıçdaroğlu’na, bu kutuplaştırıcı dili zihninden gönlünden çıkarsın da ondan sonra bizimle konuşsun, ya da biz geldiğimizde ona göre bizimle konuşsun. Biz Mevlana’nın felsefesiyle gel diyerek yola çıktık” diye konuştu.

İkisi bir arada olmaz

 “Siyaset ret etme sanatı değildir” diyerek MHP’yi yüklenen Davutoğlu, HDP için şöyle konuştu: “Baktığınızda seçim kampanyasında dillerinden, Batı’da barış, Doğu’da şiddet söylemi çıktı. Bu ülkenin siyasetinde yer edineceklerse, önce her türlü teröre açık tavır sergilemek zorunda. HDP’den beklediğimiz, milletin beklediği barış sözcüklerine kanarak onlara oy verenlerin beklediği öncelikli tutum, PKK terörüne karşı nerede durdukları tutumudur. Ama milleti bir kez aldatırsınız, iki kez belki aldatabilirsiniz ama daima aldatamaz. Ya şiddet ya demokrasi, ya terör ya barış. İkisi bir arada olmaz.”  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koalisyon da taraf olmadığını belirten Davutoğlu, partisinin Meclis başkan adayı İsmet Yılmaz’la ilgili olarak da “Biz sayın İsmet Yılmaz’ı aday gösterdiysek, kazansa da kazanmasa da son ana kadar 258 desteğin arkasında olmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.