Bakanlık önce yalanladı

Bakanlık önce yalanladı
Yeniçağ, iktidarın gizlice sürdürdüğü çalışmayı 6 Şubat 2014’te manşetten duyurmuştu.

Aynı gün açıklama yapan İçişleri Bakanlığı ise, söz konusu haberin doğru olmadığını iddia ederek, şöyle demişti: Jandarma Genel Komutanlığı’nın, ’genel müdürlük’ şeklinde yapılandırılmasına ilişkin herhangi bir çalışma söz konusu değildir...

9 ay sonra doğruladı 
Dün yapılan açıklamada ise “Hazırlanan tasarı taslağında, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın askeri görevleri dışındaki görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin olarak atama, değerlendirme ve disiplin konularında İçişleri Bakanı’nı ve valileri yetkilendiren düzenlemeler yapılmıştır” ifadesine yer verildi.  GÜNCEL, Sayfa 10ün yapılan açıklamada ise “Hazırlanan tasarı taslağında, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın askeri görevleri dışındaki görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin olarak atama, değerlendirme ve disiplin konularında İçişleri Bakanı’nı ve valileri yetkilendiren düzenlemeler yapılmıştır” ifadesine yer verildi.  

Haber Fatih Erboz

Eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Edip Başer,  jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasına karşı çıktı. Milli Düşünce Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Edip Başer, hükümetin, Jandarma Komutanlığı’nın Genelkurmay’dan kopartılmasını öngören kanun tasarısı hakkında değerlendirmede bulundu. Emniyet’te yaşanan “paralel devlet” tartışmalarına dikkat çeken Başer, “Silahlı bir gücün, Emniyet mensuplarının içine siyaset elinin girmesinin sonuçlarını görüyoruz. Şimdi jandarmada sıra, o el jandarmaya da girecek ki bu el bugünkü şartlarda temiz değil” dedi. Milli Düşünce Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Edip Başer, Türkiye üzerinden Ayn el-Arap’a geçecek olan peşmerge güçlerinin arasında terör örgütü PKK’lıların da karışabileceklerini söyledi. 

Türkiye’ye sızabilirler
Türkiye’nin ABD baskısıyla peşmergeye koridor izni verdiğini anlatan Başer, “Koridorun açılmasının en önemli sıkıntısı, peşmergenin içindeki PKK’lıların Türkiye’ye sızarak burada kalmalarıdır. PKK’lılar peşmergeyle girer ve kalırsa Türkiye için sorunlu günler başlar. Peşmergenin içinde peşmerge kıyafetli PKK’lı olacak” dedi. Koridor izninin yeni soruları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Başer, PYD’nin savaşı kazanması durumunda Büyük Kürdistan’ın kurulması yolunda önemli bir adım daha atılacağını belirtti. Koridor kararıyla birlikte peşmergenin fiilen Irak ordusunun bir unsuru olarak kabul edilmesi anlamına geldiğini kaydeden Başer, “Ayn el-Arap’ta PYD kazanırsa bölgede Kürt devleti kurulur. Büyük Kürdistan’a doğru bir adım daha atılır. Ondan sonra üçüncü parçayı yerine oturtmak kalır. O da Türkiye’nin parçası” diye konuştu. 

Ayrıntılar bilinmiyor
Başer şunları söyledi: “Peşmergenin geçişinde silahlı kuvvetler her türlü tedbiri almıştır. Endişem siyasi olarak Türkiye bu kararı vermeli miydi, vermemelimiydi? O mesele önemli. PYD ‘bir kısım yabancı kuvvetlerimizi Türkiye topraklarında konuşlandıralım’ dese yabancı güç mü sayacağız? Aydınlatılmış değil. Keşke bunlar da anlatılsaydı?” İhanet sürecinin  ayrıntılarının 2 ya da 3 kişi tarafından bilindiğini anımsatan Başer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e bilgi verilmemesini eleştirdi. 

İçişleri Bakanlığı önce yalanladı sonra doğruladı
İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda yapılacak değişikliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtilen açıklamada, “Hazırlanan tasarı taslağında, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın askeri görevleri dışındaki görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin olarak atama, değerlendirme ve disiplin konularında İçişleri Bakanını ve valileri yetkilendiren düzenlemeler yapılmıştır” ifadesine yer verildi. 

Manşete taşınmıştı
Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı daha önce YENİÇAĞ’ın  manşetten verdiği “Jandarma Genel Komutanlığı, genel müdürlük olacak” şeklindeki haberi yalanlamıştı. İçişleri Bakanlığı,  6 Şubat 2014’teki açıklamasında, “Bazı basın yayın organlarında, Jandarma Genel Komutanlığı’nın, ’Jandarma Genel Müdürlüğü’ne dönüştürüleceği şeklinde haberler yer almıştır. Jandarma Genel Komutanlığı’nın, ’genel müdürlük’ şeklinde yapılandırılmasına ilişkin herhangi bir çalışma söz konusu değildir” denilmişti.